BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da u narednoj nedelji neće biti lokalnih samouprava u kojima će cele škole raditi onlajn, odnosno, po trećem modelu.

Odluka Tima bazirana je na boljim podacima koji se odnose kako na obrazovne ustanove, tako i na same lokalne samouprave, a oni potvrđuju ono što govorimo godinu dana – da škole nisu mesto transmisije, kao i da se deca zaražavaju najviše van škole. Zato, poručuje ministar, važno je da roditelji ne šalju decu u školu ukoliko bilo ko od ukućana oseća ikakve simptome ili je zaražen.

„Deca su nam najvažnija i moramo se svi potruditi da se obrazovanje odvija za njih najkvalitetnije – a to je neposredna nastava“, poručuje ministar.

Ministar je naveo da je Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, takođe, doneo odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada , odnosno kombinovana nastava od ponedeljka 4. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 23 lokalne samouprave:

1. Bajina Bašta,
2. Beograd
3. Valjevo,
4. Velika Plana,
5. Vladičin Han,
6. Vlasotince
7. Vranje,
8. Vrnjačka Banja
9. Ivanjica
10. Kragujevac,
11. Lajkovac,
12. Lebane
13. Leskovac,
14. Niš,
15. Novi Pazar
16. Pirot
17. Prokuplje,
18. Sjenica,
19. Temerin
20. Ub,
21. Užice
22. Čačak,
23. Šabac