NOVI PAZAR – Prezentacija modula “Razvoj sporta i omladine”, u okviru Javne rasprave o nacrtu Plana održivog razvoja grada Novog Pazara, trebalo bi da bude početna stanica novog pristupa u narednoj deceniji, rekao je šef tog modula i univerzitetski profesor Fahrudin Mavrić.

“Na polju sportskog razvoja urađeno je mnogo, pre svega kada je u pitanju sportska infrastrkutura, ali je u narednom periodu potrebno povećati broj registrovanih sportista sa sadašnjih 3.000 na oko 10.000. To je srazmerno gradu sa oko 130.000 stanovnika i oko 30.000 mladih. Nisu samo u pitanju aktivni sportisti već je potebno privući sve koji žele da se bave sportom”, rekao je Mavrić.

On je naveo i da je potreban i odgovarajući stručni kadar, kako bi se prepoznali nova Amela Terzić, Elzan Bibić ili Hena Kurtagić, kao i da je svaki savet od učesnika diskusije dobrodošao, te da je nekada kvantitet donosio kvalitet, a da sada kvalitet doprinosi kvantitetu.

Učešće u diskusiji uzeli su i vodeći ljudi gradske Ustanove za sport, Kancelarije za mlade, kao i predstavnici novopazarskih klubova.

Direktor Ustanove za sport Novi Pazar Emir Mehmedović istakao je da je taj grad prepoznatljiv po sportu i da je rasadnik uspešnih sportista.

“Kao gradska institucija i neko ko učestvuju u sportskom životu grada, u obavezi smo da damo doprinos strategiji razvoja sporta u nasem gradu. Nadam se da ćemo adekvatnim primerima i predlozima pospešiti taj razvoj”, naveo je Mehmedović.

Direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar Džemaludin Paučinac ocenio je da je buduća desetogodišnja strategija bitna za mlade kada je u pitanju sport, ali i sve druge oblasti.

“Možemo da predstavimo i uvrstimo u strategiju ono što planiramo u Kancelariji za mlade i Centru za decu i omladinu Duga. Nadam se da ćemo uskoro imati jedan omladinski centar nalik evropskim, pa će i na taj način mladi moći da uzmu aktivno učešće u društvu”, kazao je Paučinac.

Jedan od problema je i mali broj žena u sportu, što će u narednom periodu pokušati da se ispravi, najavila je presednica gradskog Sportskog saveza Amela Terzić.

“To se odnosi na pojedinčne, ali i ekipne sportove. U ovoj sredini žene su se ranije ustručavale od bavljenja sportom. One imaju našu punu podršku i pozivam ih da se što više bave sportom i da se ne osećaju manje bitnim od muškaraca”, rekla je Terzić.

Sportski direktor Bokserskog kluba Dandi Nijazija Mujdragić priznao je da očekuje mnogo od strategije razvoja sporta.

“I do sada smo uspevali da se nekako održimo i da u uslovima kakve imamo beležimo vrhunske rezultate”, dodao je Mujdragić.

M. Minić