BEOGRAD – Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati kovid propusnice, koje su od večeras u 22 časa obavezne u ugostiteljskim objektima.

Obradović je za RTS rekla da su sve inspekcije uključene u nadzor nad primenom obaveze da se u ugostiteljskim objektima mora imati kovid propusnica.

“Ono što jeste važno da naglasimo je da će večeras i tokom sutrašnje večeri biti savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga”, istakla je Obradović.

Poručila je građanima da ne treba da se plaše i da ne postajemo policijska država.

“Insistiramo samo na tome da ljudima koji su vakcinisani olakšamo život, da dobiju neke benefite, da mogu mnogo lakše da se kreću, a onima koji nisu da ukažemo na značaj vakcinacije i da će posle vakcinacije moći lakše da funkcionišu na javnim mestima i zatvorenim prostorima”, rekla je ministarka.

Dodala je i da su u prethodna dva dana obavljene posebne edukacije za sve inspekcije i da neće biti dozvoljeno da u nadzor idu inspektori koji nisi vakcinisani.

“Sve ovo je samo korak dalje da bolje organizujemo život u ”novoj normalnosti””, rekla je ministarka Obradović i dodala da je vakcinisano od 60 do 70 odsto ljudi koji rade u inspekciji i komunalnoj miliciji.

Naglasila je da će inspekcijska kontrola biti samo supervizija, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da iskontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

“U trenutku kada pokažu sertifikat, kju-ar kod će običnom kamerom na mobilnom telefonu proveriti ili kovid redar ili inspektor, ukoliko pokaže da je zeleno moći ćete da ostanete, ukoliko pokaže crveno nećete moći da ostanete”, objasnila je Obradović.

Navela je da će lokal u kojem se ne poštuje ta mera morati da bude ispražnjen na 24 sata.

“Ako se narednog dana ponovi isti slučaj, naravno idemo dalje u rigorozniju meru – ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera”, rekla je Obradović.

Dodala je da je kontrola u svim mestima maksimalno pojačana, ali da će najjača kontrola biti u pet gradova – Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici.

Obradovićeva je apelovala na svest građana da poštuju mere, da ne traže rupu u zakonu i nadzoru i pozvala ih da se vakcinišu.

indeksonline.rs/Tanjug