BEOGRAD – Reditelj i scenarista filma “Toma”, Zoran Lisinac, ističe da je očekivao ovakav uspeh filma, koji je pogledalo više od 500.000 ljudi.

kaže da su dugo razmišljali da li da izbace iz filma najtužniju scenu kako ne bi privukla pažnju veću od glavnog junaka.

– Mogu slobodno da kažem da smo očekivali ovako veliki uspeh filma “Toma”. Interesantno je da se sve ovo dešava uprkos koroni. Jednostavno vuče ljude u bioskope i da gledaju film po par puta. To je uvek slučaj sa blokbasterima. Zanimljiva je čitava pažnja koja se daje filmu, zbog toga radim ovaj posao. Na setovima smo jurili sunce, gubili dane, krvarili noćima i drago mi je da sada nekome iz publike znače tih dva i po sata. Možda ih na neki način sve to inspiriše.

Neke stvari su ipak samo fikcija

– Kada smo počeli da promovišemo film, skovao sam frazu da je ovo “impresionistički portret Tome Zdravkovića”. Kao pisac i reditelj ovog filma mogu da kažem da je to jedna fotografija života. Nazire se ideja koju smo mi imali i tiče se Tome. Samim tim, morali smo da napravimo film koji funkcioniše po dramskim zapletima. U isto vreme smo ispoštovali odgovornost u životu čoveka koji je imao porodicu i ljude koji su ga poznavali. Pažljivo smo pričali sa Tominin bratom, rodbinom, ali u nekim delovima smo morali da budemo filmadžije. Toma je voleo filmove i mislim da bi mu se ovaj projekat dopao, smejao bi se i sam celom filmu – govori Lisinac, koji je pisao jednu od najtužnijih scena u filmu koju su nazvali “Za LJiljanu”.

– Pisao sam celu tu scenu “Za LJiljanu”. LJudi su plakali dok je još bila napisana. Sećam se da sam scenu poslao Bjeli dok je bio u Austriji. Tada se rasplakao, a ja sam ga tešio da je to sve zbog nadmorske visine, kaže kroz smeh i nastavlja:

– Razmišljali smo da izbacimo tu scenu, jer je pretila da skloni svu pažnju sa glavnog junaka. Međutim, na našu radost scena je ostala i to je svakako jedna od dražih. Čitava scena “Za LJiljanu” je moja fikcija. Imali smo sa jedne strane doktora, sa druge njegovu ženu. Sasvim spontano je sve nastalo. Žena doktora je trebalo da se zove Vera, međutim mi smo je nazvali LJiljana.

Lisinac ističe da glumcu Milanu Mariću nije bilo lako u liku Tome, da je pre nego što je kročio ispred kamera morao da bude svestan odgovornosti koja ga je očekivala. Sa druge strane svakodnevne pripreme kako bi fizički podsećao na Tomu dodatno su otežale posao.

– Milanu Mariću nije bilo lako. NJegov dan je bio duži, lepili su mu masku, periku i u međuvremenu je morao da glumi. Lepo smo sarađivali, čujemo se često i viđamo, ističe Zoran.

Reditelj i scenarista filma o najvećem boemu otkriva i kako će izgledati Tomin život kada se pretoči u seriju. On objašnjava da će se serija razlikovati od filma.

– Serija ima 8 epizoda, obuhvata sve Tomine žene. Prati njegov život mnogo temeljnije, 400 minuta materijala će biti u tome. Emitovanje će početi sredinom jeseni, otkriva Lisinac.