BEOGRAD – Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da odluka o on lajn nastavi, spomenuta na sednici Kriznog štaba, nije doneta i naglasilo da bi ona mogla da stupi na snagu u svim školama isključivo ako bi ključni parametri pokazali znatno pogoršanje situacije.

Ministarstvo je podsetilo da će se naredne nedelje u četiri lokalne samouprave u Srbiji nastava za srednjoškolce odvijati po kombinovanom modelu.

“Tim za škole sagledao je sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave. Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama na sastanku Tima za škole mogla bi biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave”, naveli su iz Ministarstva prosvete.

Iz resornog ministarstva navode da je ovonedeljna analiza pokazala da je samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1,5 odsto.

U 466 osnovnih škola, odnosno u 39 odsto nije bilo nijednog zaraženog đaka, dok je 169 – 14 odsto škola prijavilo po jedan slučaj, navodi se u saopštenju.

U srednjim školama, procenat pozitivnih učenika veći od 1,5 odsto prijavljen je u 85 škola što je 16 odsto srednjoškolskih ustanova, u 99 (19 odsto) nema zarženih đaka dok je samo po jedan pozitivan u 81 škola .

Navode i da je ministar Branko Ružić pozvao članove zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period.

Naglašavaju da se na žalost, deca i zaposleni najviše zaraze van škola i da upravo zato opet mole građane da se vakcinišu u što većoj meri, da se deca izoluju pri pojavi bilo kakvih simptoma i slučajeva oboljevanja u okruženju jer se jedino tako omogućava da deca uče u školama.

Dodaju da Ministarstvo kao i uvek do sada nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba.

“Kako svako ministarstvo brine i odgovorno je za svoju oblast, tako je i na Ministarstvu prosvete da se stara da obrazovanje deci u najizazovnijim okolnostima bude organizovano najbolje moguće i da ne bude uskraćeno. Sa ponosom možemo da kažemo da je tako i bilo u proteklom periodu”, naveli su iz Ministarstva i aplovali na sve da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja.

“Podsećamo da nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi, već da obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogorošanja stanja, što i čine”, saopštili su iz Ministarstva.

Upravo odluka o podeli na grupe usled zaražavanja dvoje i više učenika učinila je i da se deca i zaposleni spasu od većeg zaražavanja.

U Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola – Tim za škole uključeni su predstavnici ministarstva prosvete i zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”, u skladu sa Zaključkom Kriznog staba.

Od početka školske godine Tim se sastajao 11 puta kako bi razmatrao, po potrebi konsultovao doktore – članove Kriznog štaba i donosio odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke lokalne samouprave ako 10 utvrđenih parametara pokažu da je došlo do pogoršanja situacije na nivou opštine ili grada ili škole.

indeksonline.rs/Tanjug