BEOGRAD – Za većinu studenata u Srbiji danas je počela nova akademska godina, koja će se sprovoditi po kombinovanom modelu zbog složene epidemiološke situacije, a nova generacija brucoša na pojedinim fakultetima prvi susret sa profesorima imaće onlajn.

Neki fakulteti nastavu su otpočeli krajem septembra, dok će za druge predavanja i vežbe startovati od ponedeljka – u onlajn i uživo formatu.

Matematički fakultet u Beogradu danas je primio 366 studenata, koji su plan i program za nastupajuću školsku godinu dočekali uz intoniranje himne.

Nastava na tom fakultetu počeće u ponedeljak i biće organizovana onlajn za velike grupe, dok će se u slučaju manjih, odvijati uživo.

“Nastavnici i studenti proceniće da li je bezbedno da se u određenom prostoru održi klasičan model nastave, sve u skladu sa zdravstvenim preporukama koje smo im prosledili”, kaže za Tanjug prodekan za nastavu Matematičkog fakulteta Nebojša Ikodinović.

On je rekao da će glavni fokus biti na nastavi na daljinu i da su svi koji borave u zgradi fakulteta u obavezi da se pridržavaju epidemioloških mera.

To podrazumeva nošenje maske, distancu i dezinfekciju ruku, podsetio je Ikodinović.

On kaže da je u odnosu na prošlu godinu veći broj studenata upisao Matematički fakultet, dodajući da još uvek nisu popunjena sva mesta.

“Zanimanje profesor matematike i računarstva je nešto što je deficitarno”, rekao je Ikodinović.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu nastava je počela danas po kombinovanom modelu, a to znači da će se teorijski deo odvijati onlajn, dok će praktični biti uživo.

To je za Tanjug potvrdio novi dekan tog fakulteta prof. dr Lazar Davidović, koji je rekao da će studenti biti podeljeni u grupe, te da će se poštovati sve odluke Kriznog štaba.

“Ni od Ministarstva zdravlja, ni od Ministarstva prosvete, kao ni od Univerziteta i Kriznog štaba nismo dobili nikakav negativan odgovor za takav plan rada, ali ukoliko ga dobijemo, automatski ćemo korigovati plan”, rekao je Davidović.

On je kazao da će svako ko bude prisustvovao nastavi morati da ima ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativnom antigen ili PCR testu, a studenti i zaposleni neće moći da prisustvuju nastavi ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu.

Na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu deo praktične nastave će se odvijati u laboratorijama, ali će se pripreme za vežbe, seminarski radovi i obrada rezultata vežbi i ispita odvijati onlajn.

I na Građevinskom fakultetu nastava će se u zimskom semestru odvijati kombinovano, ali sa akcentom na to da studenti mlađih godina što više vremena provode na fakultetu.

Prodekan za nastavu Nenad Fric pojasnio je za Tanjug da će studenti prve i druge godine građevinarstva, geodezije i geoinformatike sve vežbe imati na fakultetu, uz poštovanje važećih epidemijskih mera.

Ostatak nastave za prvu i drugu godinu odvijaće se onlajn, dok će predavanja i vežbe za starije godine, osim laboratorijskih vežbi, takođe biti onlajn.

Na Fakultetu organizacionih nauka kažu da će se nastava za starije studente odvijati isključivo onlajn, dok će brucošima biti omogućeno da deo nastave prate uživo.

Ministarstvo prosvete uputilo je preporuku svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da omoguće studentima uplatu školarine u više rata i prilagode dinamiku izmirivanja studentskih obaveza prema fakultetima.

Jedna od preporuka je i da se studentima završnih godina osnovnih studija omogući upis do 90 ESPB bodova, kao i da se rok za upis na master studije produži za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Preporučeno je i da se studentima omoguće minimum dva apsolventska roka, kao i da trajanje rokova bude prilagođeno epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja istovremenog boravka većeg broja studenata u prostorijama ustanova.

indeksonline.rs/Tanjug