Naslovna Društvo Pogibija Silvane Armenulić i danas je misterija

Pogibija Silvane Armenulić i danas je misterija

BEOGRAD – Jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda, čuvena pevačica Silvana Armenulić, poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na današnji dan, pre 45 godina, na autoputu Beograd – Niš, kod mesta Kolari.

Čuvena pevačica poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd-Niš, kod mesta Kolari, u 37. godini, a zajedno sa njom u smrt su otišli i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je vozio auto.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Prema rekonstrukciji nesreće, na ravnom putu ford granada kretao se brzinom od oko 150 kilometara na sat, a onda je iznenada počeo da prelazi u levu, suprotnu kolovoznu traku i usledio je sudar. Vozač kamiona iz daljine je video farove kako mu se brzo približavaju, ali je pomislio da će se mimoići. Shvativši da će doći do sudara, počeo je da koči, ali bilo je kasno. Desna strana forda granade takvom silinom zakucala se u kamion da mu je kompletno izvalila prednji desni točak, poluosovinu i podvukla se pod njega.

U kanalu pored puta nađena je polomljena violina, a jedna od misterija koju je za sobom ostavila Silvanina smrt bila je ta da su u vreme kad je već uveliko trebalo da budu u Beogradu, bili tek na pola puta.

Silvanina i Mirjanina sestra Dina dobro se sećala poslednjeg pozdrava sa sestrama.

„Dan je počeo uobičajeno, a Silvana i Mirjana počele su da se spremaju za put. Trebalo je da i ja pođem s njima, ali ostala sam kod kuće da bih pogledala film. Kad su krenule, Mirjana se vratila na vrh stepeništa i poljubila me“, ispričala je Dina nakon nesreće i otkrila još jedan potresan detalj:

„Nikad nisam čitala izveštaj sa obdukcije. Čitala su ga moja braća koja su mi rekla da ja to ne uradim. Mirjana je bila u šestom mesecu trudnoće kad je poginula“.

Ta noć mogla je biti kobna i za još jednu pevačicu, Lepu Lukić, koja je pukom srećom izbegla taj put jer se uspavala, i to prvi put u svojoj karijeri zbgo čega nije ni otišla na nastup. Kako je Lepa izjavila, od trenutka kada je saznala za njenu pogibiju dugo nije mogla da se oporavi.

„Na dan nesreće trebalo je da putujemo na zajednički koncert, ali ja sam se se prvi put u karijeri uspavala. Za njenu smrt saznala sam od novinara koji su me probudili u dva sata noću da me pitaju za komentar povodom tragedije. Počela sam da se tresem i gledala u sto na kome su bili plakati na kojima smo bile nas dve. Odmah sam popila sedativ i dugo nisam mogla da se pomirim sa istinom. Od tada nikada više u životu nisam sela za volan“, ispričala je Lepa u jednom intervjuu.

Silvana je rođena 18. maja 1939. godine u Doboju kao Zilha Barajaktarević. Detinjstvo joj nije bilo ni malo lako, bila jedna od desetoro braće i sestara u porodici. Teret zbog velikih obaveza i finansijskih sredstava koje je iziskivala velika porodica njen otac nije mogao da podnese, pa ih je napustio i odao se alkoholu.

Zbog teške situacije, Silvana je sa 16 godina pobegla od kuće i odselila se kod tetke u Sarajevo. Iako maloletna, ona počinje da peva po kafanama na Ilidži, gde započinje svoju blistavu karijeru. Roditelji su se u početku protivili njenom izboru, ali su se na kraju ipak pomirili sa tim i potpisali odobrenje tada poznatom harmonikašu Ismetu Alajbegoviću da počne da nastupa sa njim.

Ime u Silvana promenila je zbog omiljene glumice Silvane Mango.

nova.rs

Exit mobile version