Naslovna PLANETA SAD se oštro protive novom širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

SAD se oštro protive novom širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali

Foto:Tanjug/AP/Ariel Schalit

JERUSALIM/VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države izrazile su oštro protivljenje planovima Izraela da izgradi hiljade stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali, ocenivši da su ti potezi suprotni naporima da se smanji napetost i da nanose štetu izgledima za rešenje sukoba po modelu dve države za šta se zalaže Vašington.

Uprava za zemljište je u nedelju objavila tendere za izgradnju preko 1.300 novih domova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali, a očekuje se da će vlasti takodje diskutovati o predlogu za još 3.000 domova.

“Duboko smo zabrinuti zbog plana Vlade Izraela da se izgradi hiljade stambenih jedinica. Takodje smatramo neprihvatljivim planove za retroaktivnu legalizaciju nelegalnih divljih naselja”, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Price), prenele su agencije.

Prajs nije rekao da će odluka Izraela ugroziti odnose sa SAD ali je potvrdio da je to pitanje postavljeno bliskom američkom savezniku.

Najnovija najava izgradnje domova za jevrejske naseljenike je prva otkako je predsednik SAD Džozef Bajden koji je obećao oštriji odnos prema naseljima, navode danas izraelski mediji.

Ona je, kako se čini, takodje suprotna obećanjima Vlade Izraela da će smanjiti tenzije sa Palestincima koji naselja smatraju glavnom preprekom za mir.

Objava tendera je jedan od finalnih koraka pre početka izgradnje.

Ministar gradjevinarstva i stanovanja Izraela Zeev Elkin saopštio je da je “jačanje jevrejskog prisustva ( na Zapadnoj obali) od suštinske važnosti za cionističku viziju”.

Medjutim, ministri iz partija koje naginju levici su izrazili protivljenje takvom potezu.

U ponedeljak je Evropska unija pozvala Izrael da obustavi izgradnju u naseljima i tendere.

“Naselja su nelegalna po medjunarodnom pravu i predstavljaju veliku prepreku za postizanje rešenja ( po modelu) dve države i pravedan, trajan i sveobuhvatan mir izmedju strana”, naveo je portparol EK.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je apelovao na Vašington da se usprotivi Izraelu zbog agresije koju predstavlja širenje naselja.

Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, a da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Sve te teritorije je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a istočni Jerusalim je kasnije anektirao i tvrdi da je čitav taj grad večna izraelska prestonica.

indeksonline.rs/Beta