BEOGRAD – Snaženje položaja žrtava krivičnih dela i unapređenje instrumenata njihove pravne zaštite bilo je u središtu pažnje regionalne konferencije koja je danas održana u Beogradu, a u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji uz podršku Evropske unije.

Predstavnici pravosudnih organa i najistaknutiji pravni stručnjaci u ovoj oblasti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije razmenili su najnovije podatke o unapređenju međunarodnih standarda u oblasti prava žrtava krivičnih dela i usklađenosti sa njima zakonodavstava zemalja regiona. Takođe, konferencija je bila prilika da se podstakne razmena iskustava među pripadnicima akademske zajednice i praktičara iz regiona sa sličnom pravnom praksom, kao i da se predstave nalazi publikacije naučnih i istraživačkih radova pod naslovom „Žrtva krivičnog dela i krivičnopravni instrumenti zaštite”, čiju izradu je podržala Misija OEBS-a. Događaju je prisustvovalo oko 60 stručnjaka i praktičara u krivičnopravnoj oblasti.
„Ova konferencija, koju podržava Misija OEBS-a, posvećena je položaju i pravima najranjivijih učesnika u krivičnom postupku – žrtvama krivičnih dela. U okviru svog mandata, Misija OEBS-a pomaže Srbiji da unapredi strateški okvir i kapacitete za uspostavljanje potpuno funkcionalne nacionalne mreže za podršku žrtvama, u skladu sa obavezama u okviru OEBS-a i međunarodnim standardima”, izjavila je Sara Gruen, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji, na otvaranju konferencije.

„U savremenom svetu, koji odlikuje savremeni ritam života i kretanja, procenjuje se da u Evropskoj uniji svake godine 75 miliona ljudi, odnosno 15% stanovništva Unije, postaju žrtve krivičnih dela. Ljudi koji postanu žrtve krivičnih dela imaju čitav niz potreba, koje se razlikuju od žrtve do žrtve, te današnja politika Evropske unije od pravosudnih sistema zahteva da kao minimalan standard obezbede pristup zasnovan na žrtvama. To podrazumeva, između ostalog, i potrebu žrtava i njihovih porodica da budu informisani o svojim pravima, da im se pruži socijalna i psihološka podrška i obezbedi finansijska naknada štete. U Srbiji je primećeno nekoliko pozitivnih novina u oblasti proceduralnih prava, dok je napredak u nekoliko drugih oblasti sporiji, o čemu svedoči i najnoviji Godišnji izveštaj Evropske komisije. Kroz projekte kao što je ovaj o kojem danas razgovaramo, Evropska unija nastoji da podstakne Srbiju da se dodatno usmeri na ovu oblast, što podrazumeva i staranje o tome da žrtve krivičnih dela prime naknadu štete u krivičnom postupku,” istakla je Leoneta Pajer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na događaju su učesnici obavešteni i o trenutnom stanju u sprovođenju Nacionalne strategije za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela 2020–2025. godine, koje Misija OEBS-a, kao odabrani partner Ministarstva pravde, podržava kroz aktivnosti na projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji”, finansiranom od strane Evropske unije.

Naglasivši značaj poštovanja osnovnih prava žrtava – od kojih su mnoga već utvrđena u zakonodavstvima zemalja regiona – učesnici su primetili napredak u vidu pojedinih izmena krivičnog zakonodavstva, ali su takođe podvukli važnost izgradnje institucionalnih kapaciteta, kao i potrebu za daljom edukacijom praktičara, sve sa ciljem pune realizacije ovih prava u praksi.

Godišnja konferencija i publikacija deo su aktivnosti Misije OEBS-a usredsređenih na veće poštovanje ljudskih prava i veću efikasnost krivičnog postupka.

indeksonline.rs