ZAGREB – U Hrvatskoj je jutros, uz manje proteste, počela primena kovid potvrda u zdravstvu I ustanovama socijalne zaštite.

Pedesetak demonstranata okupilo se jutros ispred Kliničko-bolničkog centra Zagreb, medju njima I manji deo zaposlenih u toj bolnici koji odbijaju da se testiraju, a nemaju potvrde o vakcinisanju ili prebolenju Kovida 19.

Uz skandiranje “Izdaja”, “Ostavka” I “Dole sramotne odluke” okupljeni su onemogućili ministra zdravlja Vilija Beroša da ispred bolnice da izjavu za novinare, pa je on to učinio na drugom mestu.

Medju okupljenima su većinom bili gradjani koji su nedavno prisustvovali antivakserskom skupu u Zagrebu, ali i sveštenik pater Zdravko Knežević koji je rekao da je korona virus “velika laž, glupost i fašizam”.

On je tokom današnjeg skupa vikao na ministra zdravstva i govorio mu da je “izdajnik”.

Medju okupljenima ispred bolnice bio je manji broj medicinskih sestara i tehničara KBC Zageba, ali nije bilo lekara.

Direktor KBC Zagreb Ante Ćorušić izjavio je novinarima da je pozvana policija i da većina okupljenih nisu zaposleni u bolnici. On je naveo da je KBC Zagreb dosad vakcinisano 81,5 odsto zaposlenih lekara i 56 odsto medicinskih sestara.

I ispred bolnice u Splitu se okupilo nekoliko desetina protivnika kovid potvrda, medju njima manji broj zdravstvenih radnika. Oni su uzvikivali parole protiv kovid mera, a neki od njih su vredjali direktora KBC Split Julija Meštrovića, preneli su lokalni mediji.

Meštrović ; je novinarima rekao da je više od 90 odsto lekara I medicinskih sestara ili vakcinisano ili prebolelo bolest.

Ministar zdravlja Vii Beroš izjavio je novinarima u Zagrebu da ni jedan početak nije lak, ali da je njegov zadatak da se brine o bezbednosti svih u zdravstvenom sistemu.

“Dozvoljavam pravo na različita mišljenja, ali u situaciji kad je virus godinu i po dana oko nas negirati njegovo postojanje, brojne smrti i teške situacije nije opravdano”, rekao je Beroš.

On je istakao da ne postoji diskriminacija ni nagovaranje na vakcnisanje.

“Tri su uslova – vakcinisanje, prebolenje ili testiranje”, rekao je Beroš dodavši da mu nije jasno zašto se neko ne želi testirati.

On je dodao i da je u nedelju tokom testiranja zaposlenih u bolnicama otkriveno deset asimptomatski pozitivnih osoba, što pokazuje utemeljenost kovid potvrda.

U Hrvatskoj od danas zaposleni u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite moraju da imaju EU digitalnu kovid potvrdu, kao i posetioci i pratnja pacijenata. Kovid potvrda pokazuje de li je osoba vakcinisana ili prebolela virus ili ima negativan test.

Zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji nisu vakcinisani ili preboleli korona virus, moraju dva puta sedmično da se testiraju. Taj test je za njih zasad besplatan.

indeksonline.rs/Beta