PODGORICA – U Podgorici je održana deveta Povorka ponosa pod sloganom “Ljubav ljudi” bez incidenata i uz mnogo manje policije nego ranijih godina.Okupljeni, medju kojima su predstavnici državne i gradske vlasti, nisu poštovali epidemiološke mere kojima je zabranjeno organizovanje javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mestima za više od 50 lica.

Paradi su prisustvovali ministar vanjskih poslova Djorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka Tamara Srzentić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, ombudsman Siniša Bjeković.

Jedna od okupljenih, Staša Bastrica, kazala je da ljubav ne zna za rod pol i kojoj etničkoj grupi pripadaš.

“Zašto tvoja ljubav nikad nije manje vredna od druge ljubavi. Danas smo ovde da kažemo: Ljubav, ljudi! Ljubav je matrica koja se ponavlja. Otkriva nova saznanja i nama drage ljude. Ljubav ne zaslužuje da je se stidiš i kriješ. Za ljubav se živi. Srećan Montenegro prajd”, poručila je ona.

Ministar finansija Milojko Spajić je kazao da učesnici Povorke “šalju poruku jedne normalnosti”.

“Da su ovakvi dani jedna normalna stvar za Crnu Goru. Crna Gora ne sme da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama. Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, negujemo, to je naša snaga. I ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima”, rekao je Spajić.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula ove godine.

Već 27. jula dve mlade žene, koje su poreklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu, venčele su se u Budvi.

indeksonline.rs/Beta