Naslovna srbija Beograd UNS: Policija da pronadje ko preti smrću autorima podkasta ‘Dobar, loš, zao’

UNS: Policija da pronadje ko preti smrću autorima podkasta ‘Dobar, loš, zao’

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da očekuje da policija u najkraćem roku otkrije ko su osobe koje prete smrću autorima podkasta “Dobar, loš, zao” Nenadu Кulačinu i Marku Vidojkoviću.

Autorima podkasta koji se emituje na portalu Nova.rs stiglo je više pretnji od kojih su šest prijavili policiji.

“Mi na uvrede ne reagujemo jer smo svesni da svojim emisijama i nastupima proizvodimo neku vrstu reakcije. Medjutim, ovo su sada ozbiljne pretnje. Pišu nam: ‘Sada je vreme svinjokolja’, ‘Spremili smo vam metak u čelo’, ‘Ostaćete bez jezika'”, rekao je Nenad Кulačin UNS-u i dodao da mu sve to deluje kao organizovana akcija.

Kulačin je dodao da su “pretnje stizale sa naloga van Srbije – iz Austrije, Ciriha”, kao i da “nikoga od tih koji prete ne poznaje, mada su mu dve ili tri pretnje stigle u inboks na društvenim mrežama”.

Marko Vidojković je UNS-u rekao da se oseća životno ugroženim.

“Smatram da je ova medijska kampanja koju doživljavamo disproporcionalna jednom podkastu. Samo je pitanje kada će neko kome je ovakvom kampanjom ispran mozak postati agresivan kada nas sretne na ulici. Od gostovanja Vučića u ‘Hit tvitu’ krenule su pojačane pretnje. I sve su mnogo gore od bilo čega što sam ja ikada izgovorio. Po savetu Reportera bez granica pritajili smo se, ne izlazimo i čekamo da prodje”, rekao je Vidojković.

UNS navodi da će pratiti sve prijavljene slučajeve napada i pretnji novinarima kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara i Radne grupe za bezbednost novinara u kojima ima svoje predstavnike.

indeksonline.rs/Beta