BEOGRAD – Nevladina organizacija Žene u crnom saopštila je danas da ne iznenadjuje odluka Skupštine Srbije koja je 19. oktobra odbila predlog grupe poslanika da se prizna genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici i da se zabrani negiranje genocida.

“Ne iznenadjuje nas ta odluka Skupštine, jer poznato je da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva”, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom navode da je Skupština još jednom potvrdila da je u Srbiji na delu “kontinuitet negiranja genocida”, a da se time sve gradjanke i gradjani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posledice u moralnom slomu društva.

“Stoga ćemo i dalje zahtevati da država Srbija poštuje odluke medjunarodnih sudova i sudski utvrdjene činjenice, da se prizna genocid i da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično delo”, navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta