BEOGRAD – Na današnjem zasedanju republičkog parlamenta, poslanici su raspravljali o imenovanju zamenika predsednika Republičke izborne komisije. Stalni sastav RIK-a ima 16 članova i predsednika, koji imaju svoje zamenike. Predsednika i 16 članova Komisije u stalnom sastavu imenuje Narodna skupština, na četiri godine, na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.

Narodni poslanik SDP-a Dr Muamer Bačevac je istakao da je stav njegove partije da bi članovi RIK-a trebali biti profesionalci izabrani na konkursu a ne stranačka lica koje delegiraju parlamentarne stranke.
„Smatramo da izborna komisija treba da bude sastavljena od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti izbornog prava i izbornih sistema. Njihov mandat trebalo bi da traje duže nego mandati narodnih poslanika, znači duži od četiri godine“, rekao je Bačevac.

On je naveo da je takva je situacija na primer u Bosni i Hercegovini gde je Centralna izborna komisija profesionalizovana. Ova Komisija u period između izbornih procesa vrši i druge aktivnosti iz delokruga rada REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije.

I u zemljama u okruženju teži se transparentnijem radu organa za sprovođenje izbora. Tako su u Crnoj Gori u ovoj komisiju uključeni članovi akademske zajednice i nevladinog sektora.

Bačevac je naveo da je u protekloj deceniji, a naročito u poslednjih par godina, rad RIK-a umnogome unapređen.
„Stav SDP je da zamenik predsednika Republičke komisije mora biti neko iz opozije što je bila naša dugogodišnja prakasa, i čime se unapređuje transparentnost i integritet RIK-a“, naglasio je Bačevac.

„To predloženim rešenjem više neće biti praksa, jer je za zamenika predsednika RIK-a predložen član Zukorlićeve stranke koja je defakto dio vlasti i to na svim nivoima, od parlamenta preko izvršnih organa Vlade Republike Srbije“, zaključio je Bačevac.

Podsećamo da je za zamenika predsednika RIK-a predložen sin predsednika SPP-a Usame Zukorlić i da je predlog ispred poslaničke grupe obrazložio u plenarnoj raspravi uprav o otac predloženog kandidata, Muamer Zukorlić.