LONDON – Cene nafte ponovo su jako skočile danas posle velikog pada u petak zbog pojave novog soja korona virusa omikron.

Oko 11.25 po srednjeevropskom vremenu barel brenta za isporuku u januaru porastao je 4,13 odsto na 75,12 dolara, a u Njujorku se cena američke referentne nafte WTI za isti mesec povećala 4,6 odsto na 71,33 dolara za barel.

Cene za ove dve referentne nafte u petak su izgubile više od 10 odsto u samo jednoj seansi, što je prvi put od početka pandemije u aprilu 2020. godine.

Cena nafte ponovo raste posle šoka izazvanog otkrićem novog soja kovida-19 u Južnoj Africi, rekao je analitičar Avtar Sandu iz agencije Filip Fjuturs (Phillip Futures).

Ali on je dodao da je zabrinutost oko novog soja koji bi mogao da poremeti ekonomski oporavak i planove nekih centralnih banaka daleko od otklonjene.

Svetska zdravstvena organizacija danas je ocenila da varijanta omnikron predstavlja vrlo visok rizik na globalnom nivou i ukazuje da ostaju brojne nepoznanice vezane za nju kao što su zaraznost, koliku zaštitu od nje pružaju postojeće antikovid vakcine, koliko ozbiljne simptome izaziva.

U očekivanju da se sazna više o novom soju korona virusa brojne zemlje preduzele su mere za blokiranje kretanje dobara i putnika, što dodatno optrećuje tražnju nafte.

SAD, koje su se tek otvorile u novembru za strane putnike, najavile su od danas zatvaranjegranica za putnike iz osam zemalja južne Afrike. Japan je odlučio danas da se zatvori za sve strane putnike, a Izrael je zabranu svim strancima uveo juče.

U tom kontekstu se smatra ključnim sastanak u četvrtak članova Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznica preko sporazuma Opek plus.

Jedan analitičar smatra da bi obzirom na potencijalni uticaj novog soja virusa na tražnju Opek plus mogao da pauzira kretanje ka povećanju ponude nafte.

Kartel i dalje svaki dan ostavlja oko četiri miliona barela nafte pod zemljom u odnosu na svoj referentni nivo proizvodnje.

Investitori takodje prate razgovore oko Irana, istorijskog proizvodjača Opeka koji je sklonjen sa tržišta od 2018. godine. Teheran je izjavio danas da je čvrsto rešen da postigne sporazum sa medjunarodnom zajednicom na pregovorima koji su nastavljeni danas u Beču.

indeksonline.rs/Beta