BEOGRAD – Premijer Albanije Edi Rama doputovao je večeras u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Rama će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Otvoreni Balkan je inicijativa za regionalnu saradnju koja uključuje Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen.

Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan krajem jula, na sastanku u Skoplju. Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Potpisana su i tri dokumenta, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Pre zajedničkog sastanka trojica zvaničnika će se sastati sa predstavnicima kompanija iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

indeksonline.rs/Beta