„Verujem da smo mi Albanci postigli mnogo time što smo ubedili Srbiju da prihvati Otvoreni Balkan za šest zemalja“, kaže premijer Albanije Edi Rama u ekskluzivnom intervjuu koji je, tokom boravka u Beogradu, dao za DW.

„Ubeđen sam da će projekat Otvoreni Balkan da preživi, zato što mir mora da preživi. I to mora da bude nepovratno, zauvek“, rekao je Edi Rama u razgovoru za DW nakon sastanka sa liderima Srbije i Severne Makedonije u Beogradu.

Na pitanje kako vidi to što iz Albanije i sa Kosova dobija mnogo kritika upravo zbog projekta Otvoreni Balkan, Rama odgovara:

„Ako je izdaja da misliš o budućnosti, o miru, ekonomskom rastu, saradnji i društvenom blagostanju, a da misliš i o finalnom rešenju pitanja Kosova, onda sam ja izdajnik. I tu nema rasprave: izdajnik ću i ostati.“

„Ne kažem da je ovo lako, ali je suprotno nemoguće“

Rama potvrđuje da su odnosi između Srbije i Kosova „suštinsko i veoma važno pitanje“ i još jednom podseća na primer Nemačke i Francuske nakon Drugog svetskog rata. On ujedno naglašava da bi Kosovo, ako bi se priključilo projektu Otvoreni Balkan, imalo „direktne ekonomske benefite“, a da „istovremeno u procesu dijaloga može da nastavi da iznosi svoje stavove o kojima nema rasprave i da ostvari svoj cilj“.

„U istoriji, bar koliko je ja poznajem, ne postoji primer uspešnog rešavanja konflikta bez upotrebe svih mogućih neophodnih alata“, rekao je Rama.

„Što se strane više približavaju, što se više gledaju u lice, što više nađu zajedničkih interesa, ne u teoriji nego u praksi, što više uspeju da ostvare kontakata, to se stvara mnogo više mogućnosti da se glavni problem tretira na pozitivniji način. Ja ne kažem da je ovo lako, ali kažem da je suprotno nemoguće. Ne kažem da je ovo magično rešenje, ali kažem da nerešavanje i druge ekstremne opcije ne vode apsolutno nigde.“

VIDEO

indeksonline.rs/dw.com