BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom Svetskog dana deteta, da su poslednje dve godine bile izuzetno teške za sve, a naročito za decu, bez obzira što je dosta uradjeno na unapredjenju njihovog položaja.

“Najviše problema imaju deca sa invaliditetom, siromašna ili deca koja su na institucionalnom smeštaju i koja se suočavaju sa zanemarivanjem, a neretko i ; zlostavljanjem”, rekla je poverenica Janković u pisanoj izjavi.

Ona je ukazala i na izraženo vršnjačko nasilje naročito u digitalnom okruženju u kojem deca provode najviše vremena, često bez nadzora odraslih.

“Svedoci smo da su roditelji, u pojedinim slučajevima samohrani, razvedeni, bolesni ili sa nedovoljno sredstava za život, u pravoj trci sa vremenom. Takodje, zbog pandemije roditelji i deca morali su da se brzo prilagode prelasku na ‘online’ nastavu, a mnogi nisu imali dovoljno znanja ili sredstava da pomognu najmladjima”, navela je Janković.

Ova institucija je pripremila poseban izveštaj o diskriminaciji dece koji će uskoro biti predstavljen u Skupštini Srbije.

indeksonline.rs/Beta