Naslovna COVID-19 Klinici za pedijatriju u Kragujevcu dnevno se javi do troje dece sa...

Klinici za pedijatriju u Kragujevcu dnevno se javi do troje dece sa post kovid komplikacijama

KRAGUJEVAC – Klinika za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu svakoga dana prima decu koja imaju zdravstvene probleme kao posledicu preležanog kovid-19, a prosečno se primi do tri post kovid pacijenta dnevno, izjavila je direktorka Klinike Andjelka Stojković.

Stojković je za agenciju Beta izjavila da se javljaju deca različitog uzrasta koja su “na nogama” preležala korona infekciju, odnosno nisu ni znala da su bila inficirana, ili su bila asimptimatski kovid pacijenti.”Deca se javljaju zbog osećaja lupanja srca, tegoba u sredini grudnog koša, oteklih limfnih žljezda na vratu, bolova u trbuhu, a retko i sa temperaturom. Neka od njih zahtevaju ozbiljnu opservaciju, terapiju i hospitalizaciju”, rekla je Stojković.

Prema njenim rečima, neka deca imaju lakše tegobe, dok druga zahtevaju lečenje i po nekoliko meseci.

Ona je navela da se sve ove tegobe javljaju zbog oštećenja krvnih sudova srca.

“Takve tegobe posle kovida imaju deca nezavisno od toga da li su u riziku zbog drugih bolesti ili su prethodno bila zdrava, bez jasnih komorbiditeta. Imali smo post kovid pacijente uzrasta od tri do 15 godina, koji su imali teže post kovid kompikacije”, rekla je Stojković.

Ona je navela da je u prethodnih godinu i po dana nekoliko post kovid pacijenata poslato za Beograd, na Institut za majku i dete, gde je njihovo lečenje trajalo tri meseca.

Na Klinici za pedijatriju u Kragujevcu trenutno je zbrinut samo jedan kovid pacijent, 15-godišnji dečak čije je zdravstveno stanje stabilno i na putu je izlečenja.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version