Naslovna REGION Kosovo Kurti: Srbija troši na vojsku više nego ceo Zapadni Balkan

Kurti: Srbija troši na vojsku više nego ceo Zapadni Balkan

Tanjug

ZAGREB – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je zabrinutost “što Srbija trenutno troši više na vojsku od svih drugih na Zapadnom Balkanu zajedno” i optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da želi “od Kosova da napravi nefunkcionalnu državu”.

On je u intervjuu ya Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu ponaša kao Ruska Federacija i da od Republike Srpske u BiH pravi Belorusiju, a od Crne Gore Ukrajinu, prenosi portal Kosovo online.

“U poslednje vreme Srbija je uveliko povećala vojnu potrošnju – troši više na vojsku nego ostalih pet država Zapadnog Balkana zajedno. BiH, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše toliko koliko Srbija sama”, rekao je Kurti.

On je, takođe, rekao da Prištsina ima volju i interes za sveobuhvatni sporazum, ali dodaje da sve zavisi da li je Srbija spremna, odnosno, kako je istakao, da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe.

“Mi vodimo razgovore o budućem dijalogu sa Srbijom, o sledećem poglavlju. Nedostaje napredak i to nije počelo s nama, mnogo ranije je nedostajalo napretka, ali smo ukazali da veliki deo izostaje zbog pogrešnih pristupa. Potpisani su štetni sporazumi za Kosovo koje ni Ustavni sud, kakav je bio, nije mogao progutati. U poslednje vreme došlo je do tektonskog pomeranja na bolje, jer se u poslednjoj deceniji smatralo

Na pitanje da li bi pristao na razmenu teritorija, Kurti je odgovorio da ne bi/

“Takvih rešenja neće biti na stolu. To je i razlog zašto sam pobedio na izborima, jer narod Kosova ne želi tako nešto. Mislim da ni Srbi ne žele. To želi samo predsednik Srbije. Sada, otkako sam ja na vlasti, on više ne spominje razgraničenje s Albancima i teritorijalna rešenja, nego želi ‘bosnizaciju’ Kosova u obliku autonomnog srpskog entiteta u sklopu naše republike, kako bi od nas napravio nefunkcionalnu državu i nije uspeo”, kazao je on.

Upitan da kaže zašto se kosovska vlada protivi stvaranju Zajednica srpskih opština u skladu s potpisanim sporazumom u EU 2013. godine, Kurti je naveo da nijedan Srbin na Kosovu nikada nije protestovao što se ZSO nije implementirala.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version