KRAGUJEVAC – Večeras je u prepunoj sali Hotela „Kragujevac“ održana Svečana konvencija Gradskog odbora SDP Srbije u Kragujevcu, na kojoj su se ujedinili kragujevački odbor SDPS-a i Udruženje građana „Kragujevačka priča“.

Za predsednika novog Gradskog odbora izabran je Zoran Rajović.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić istakao je da je ovo možda najbolji skup koji je stranka do sada imala, ne zbog masovnosti, već imajući u vidu atmosferu.

– Ovo je jedan veličanstveni uspeh. Kragujevac zaslužuje jaku socijaldemokratsku stranku u centru Šumadije. Hvala veliko za večerašnji dolazak ovde, a on je time veći ako se zna da ovde nema pet ljudi van Kragujevca. Apsolutno nikoga nismo pozivali, kao što obično sve stranke rade, ovo su sve Kragujevčani i zato ovaj skup ima veću vrednost. Verujem da nas time obavezujete da uradimo u budućnosti sve što možemo da Kragujevac od nas ima neke koristi, da bez velikih obećanja damo sebe za sve ono što vi smatrate da je dobro za vaš grad i celi region – rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da će ovaj odbor, koji je sad simbioza dve političke opcije, imati punu autonomnost u odlučivanju u svom gradu.

– Na nama je da samo to poštujemo, da vam pružimo svu neophodnu logistiku. Jer dobar rezultat garantuje da sve što se u toj kampanji obeća i ispuni – podvukao je predsednik SDPS-a.

Ljajić je dodao da će ovaj dan biti jedan važan datum u razvoju SDP Srbije.

– Stranka je formirana pre 12 godina i to je, rekao bih, jedna simbolika – da smo formirani u vreme kada je nastala ozbiljna finansijska kriza koja je kasnije prerasla u društvenu krizu. Sada stranku nastavljamo da razvijamo u vreme najveće pandemijske krize. U međuvremenu imali smo migransku krizu, sredinom 2015. godine. O tome ne govorim slučajno, već zato što je ta kriza značajno uticala na promenu politike. Zašto to sve kažem? Mi smo, u svim tim uslovima, pokušavali da opstanemo, da ostanemo na političkoj sceni, da se razvijamo, da razvijamo stranačku infrastrukturu i ostanemo normalni, da ostanemo pristojni. U vreme sveopšteg popularizma biti normalan znači biti dosadan, biti nezanimljiv. Pokušavajući da zadržimo neki nivo političke kulture, taj nivo normalnosti koji će nam omogućiti da ovu stranku razvijamo u tišini, bez velike pompe, bez velike galame, a opet, što je jako važno, zadržavajući i afirmišući one principe koji u ovom vremenu, nažalost, nisu popularni, mi smo se odlučili na duži put, put koji je neizvesniji, ali put koji nam daje mir i mirnu savest. Ono što je trenutno u modi ne znači da je dugoročno i bolje – istakao je Ljajić.

Ljajić je istakao da se SDPS zalaže za državu koja je uređena i koja treba da počiva na temeljnim vrednostima i principima.

– Jer bez toga, šta je država? Preduzeće? Jaka ekonomija znači stabilnost u društvu, da svako može da živi od onoga što zaradi, da dobije posao i penziju. Bez jake ekonomije nema razvoja srednje klase, koja je preduslov za razvoj svake demokratije. Kičma svake uređene države je uređeno pravosuđe, obrazovanje, nauka i ulaganje u njih. Treća stvar – principi. Za nas solidarnost nije samo naziv poljskog sindikata, za nas je to način života – kazao je Ljajić.

Predsednik SDP Srbije postavio je pitanje šta se desilo pa smo odjednom postali neosetljivi.

– Svakako je ova kriza uticala na to. Mi nećemo prestati da govorimo o tome, kao što nećemo prestati da govorimo o antifašizmu. Zalaganje za ustavni patriotizam za nas nije ustavna parola. Te temeljne vrednosti treba negovati bez obzira da li će doneti glasove ili ne – zaključio je Ljajić.