Američki milijarder Elon Mask rekao je da će prodati sve deonice Tesle i rešiti glad u svetu ako mu neko iz Svetskog programa za hranu UN-a objasni kako se to može sa šest milijardi dolara.

On je to napisao u odgovoru na tvit Elija Davida, vodećeg stručnjaka za veštačku inteligenciju, koji je objavio da 2 odsto čitavog Maskovog bogatstva iznosi šest milijardi dolara, dok je Svetski program za hranu UN-a u 2020. prikupio 8.4 milijarde dolara.

Nadovezavši se na to, Mask je postavio pitanje kako to nije rešilo problem gladi u svetu.

Nekoliko minuta kasnije opet tvitovao i rekao da UN-ovo objašnjenje, odnosno finansijski plan, mora da bude transparentan kako bi javnost videla tačno gde je i kako novac potrošen.

Pre četiri dana šef Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija izjavio je da mala grupa bogatih pojedinaca može da pomogne u rešavanju gladi u svetu sa malim delom svoga bogatstva.

“Milijarderi bi trebalo da jednokratno priskoče u pomoć”, rekao je David Bislej za CNN, navodeći posebno dva najbogatija čoveka na svetu, Džefa Bezosa i Ilona Maska.

“Šest milijardi dolara za pomoć 42 milona ljudi koji će doslovno umreti ako im ne pomognemo. Nije komplikovano”, dodao je.

Direktor Tesle Ilon Mask poseduje bogatstvo u vrednosti od 289 milijardi dolara, što znači da Bislej traži donaciju od samo dva odsto njegove imovine. Bogatstvo američkih milijardera gotovo se udvostručilo od početka pandemije.

index.hr