BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja Kosova prihvatilo je preporuku Komiteta za imunizaciju protiv korona virusa za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina vakcinom “Fajzer”.Vakcinacija ove starosne grupe može se obaviti u svim centrima za vakcinaciju protiv kovid-19 na Kosovu, samo u prisustvu roditelja ili zakonskog staratelja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

“Za vakcinaciju dece ove starosne grupe, njihovi roditelji ili zakonski staratelji ne moraju da vakcinaciju zakažu unapred, već samo da se pojave u centru za vakcinaciju u odgovarajućoj opštini”, dodaje se u saopštenju.

Ova odluka je zasnovana na preporukama EMA, FDA, CDC i praksi mnogih država koje su do sada postigle značajne stope vakcinacije dece ovog uzrasta vakcinom protiv korona virusa.

Iskustva zemalja koje su počele sa primenom vakcine za starosnu grupu od 12 do 15 godina govore o visokoj bezbednosti i efikasnosti ove vakcine kod dece, štiteći ih od svih varijanti korona virusa, dok su efekti potencijalnih neželjenih efekata zanemarljivi u odnosu na koristi od vakcinacije, dodaje se.

indeksonline.rs/Beta