ČAČAK – Nekoliko stotina gradjana iz Čačka, Gornjeg Milanovca i okoline Požege blokiralo je danas Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka od 14 do 15 časova zbog donošenja Zakona o referendumu i gradjanskim inicijativama i Zakona o eksproprijaciji.Oni su blokirali magistralni put na poziv ekoloških udruženja “Ne damo Jadar”, “Zaštitimo Dobrinju i okolinu”, “nEko brine za Levač”, “Eko brigada Jagodina” i “Suvoborska greda”.

Pre početka blokade privedeno je nekoliko gradjana, medju kojima i stanovnik sela Baluga kod Čačka Bratislav Simović koji je ranije učestvoao u protestima zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje trase autoputa Preljina-Pojate.

Simović je rekao agenciji Beta da mu u policijskoj stanici nisu rekli razloge privodjenja i da ga je posle razgovora sa advokatom policija vratila na mesto blokade.

Posle povratka iz policijske stanice on se obratio okupljenim gradjanima koji su blokirali magistralni put i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče zakone o referendumu i eksproprijaciji, koje je ocenio kao sramne, da ih vrati Skupštini Srbije, a Skupštinu je pozvao da poništi te zakone.

Učesnici blokade su rekli da je današnja blokada magistralnog puta samo upozorenje i da će radikalizovati protest ukoliko ta dva zakona ne budu poništena.

Jedan od učesnika protesta je ocenio da Zakon o eksproprijaciji dozvoljava Vladi i stranim kompanijama da u ime bilo kog projekta koji oni nazovu javnim interesom “otimaju, raseljavaju i uništavaju” i da svaki stanovnik Srbije “može biti žrtva tih zakona”. Učesni blokade nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo “Rio Tinto idi kući”, “Ne damo djedovinu”.

Za vreme blokade bli su blokirani putevi iz Preljine ka Čačku, Beogradu i Kraljevu, a iz svih tih pravaca formirana je kolona automobila i kamiona u dužini od više kilometara.

Za vreme trajanja blokade uočeno je prisustvo brojnih policijskih snaga koje nisu sprečavale gradjane da blokiraju put.

indeksonline.rs/Beta