Naslovna Društvo Novi Pazar: Nova otkrića arheoloških iskopavanja na Bedemu

Novi Pazar: Nova otkrića arheoloških iskopavanja na Bedemu

Foto: Eldin Ćorović

NOVI PAZAR – Arheolozi koji istražuju severni bedem (tabiju) novopazarske tvrdjave pronašli su ove godine četiri groba, nove zidine, jamu, kaldrmu i brojne sitne pokretne nalaze, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.Arheolozi Vladan Vidojević i Mustafa Baltić, koji već tri godine rade na ovom lokalitetu, kažu da su dosadašnja istraživanja iznedrila brojne podatke koji su od velikog značaja za celokupno sagledavanje ovog prostora.

Vidosavljević je rekao da je jedan od pronadjenih grobova prema nišanima pripadao izvesnom “šehidu Hajrudinu”, od oca Muzafera, koji je sahranjen 920 hidžretske, odnosno 1514. godine po gregorijanskom kalendaru.

“Pored njega pronašli smo ostatke još tri pokojnika, a svi oni će biti ponovo sahranjeni nakon antropološke obrade skeleta. Ovo nam govori da se ovaj prostor tabije, pre izgradnje vojnih objekata, koristio delimično i kao groblje”, rekao je Vidosavljević.

On je dodao da su sve te gradjevine stradale 1689. godine u Velikom ratu izmedju Austrougarske i Osmanskog carstva, kada je Eugen Savojski sa odredom srpskih dobrovoljaca upao u Novi Pazar i spalio ga do temelja, a da su oni uspeli da idetifikuju taj sloj požara na terenu.

Baltić je tom radiju rekao da su ove godine pronašli nove zidove, koji su im naročito zanimljivi, jer pokazuju da su se tri puta gradili na ;potpuno različite načine.

“Našli smo i jednu jamu, duboku metar i po, elipsoidnog oblika, koju trenutno istražujemo. U njoj smo našli dva novčića iz 16. veka, keramike i pokretnih nalaza. Osim toga, našli smo i dve različite kaldrme i konačno definisali pravi ulaz u ovaj prostor”, rekao je Baltić.

Arheolozi su prošle godine na ovom lokalitetu pronašli krov Zindana (tamnica, zatvor) i temelje kasarne iz druge polovine 19. veka.

Pre dve godine otkriveni su zidovi šestougaone kule Džephane (objekat za čuvanje municije), ostaci barutane i zidovi koji su štitili ovu kulu, a koji su izgradjeni pre samog bedema.

Ova trogodišnja istraživanja severnog bedema Novopazarske tvrdjave predstavljaju prvo ozbiljnije istraživanje osmanske arheologije u Novom Pazaru.

Istraživanja realizuje muzej “Ras”, a finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Novi Pazar.

indeksonline.rs/Beta