BEOGRAD – Od danas je aktivna internet platforma “Sve je OK” na kojoj mladi mogu da nadju korisne informacije o mentalnom zdravlju i o tome kako da pristupe uslugama i onlajn savetovanju, saopštio je UNICEF.

Internet platformu je podržao UNICEF u Srbiji u saradnji sa OPENS-om, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj i stručnjacima iz beogradskog Instituta za mentalno zdravlje.

Navedeno je da se gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori s nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, dok je više onih koji nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti.

U saopštenju je ukazano da se sa sličnim izazovima suočavaju i mladi u Srbiji.

Prema istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije kovida na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u tri talasa, izmedju marta 2020. i maja 2021. godine, 17 procenata dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje.

Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara.

Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata, navodi se u saopštenju.

Rukovodilac programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji Stanislava Vučković je rekla da je otvoren razgovor veoma važan za mentalno zdravlje mladih.

Ukazala je da se oni retko obraćaju za pomoć stručnim licima, te precizirala da bi se samo 18 odsto obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima.

“Kako bismo deci i mladima pružili podršku, i podigli svest o značaju mentalnog zdravlja, pokrenuli smo platformu ‘Sve je OK’”, rekla je ona.

Na sajtu “Sve je OK” se mogu naći korisne informacije o problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje.

indeksonline.rs/Beta