Naslovna Društvo Osnovan naučni centar Ras na Goliji

Osnovan naučni centar Ras na Goliji

Foto: golijainfo.rs

NOVI PAZAR – Vlada Srbije osnovala je na poslednjoj sednici Obrazovno-naučni centar “Ras”, čije će sedište biti na Goliji, a baviće se temama iz oblasti biosfere, istorije i društveno-humanističkih nauka, objavio je danas radio Sto plus.

Ta ustanova će organizovati skupove, seminare, okrugle stolove, kampove i radionice da bi podigla kvalitet obrazovnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i turističkih projekata.

Do imenovanja direktora, centrom će rukovoditi aktuelni direktor Turističke organizacije Novog Pazara Dejan Belojica, koji je rekao da novoosnovani Centar može biti “motor razvoja” Golije.

“Pored naučno-obrazovnog rada, predvidjeno je da Centar obavlja i druge poslove, kao što su pružanje usluga smeštaja i ishrane turista, realizuje nastavu u prirodi za učenike, organizuje ekskurzije i koristi se za potrebe sportskih društava. U toku je pisanje projekata, a imamo najave da će država značajno investirati u taj objekat”, rekao je Belojica.

Rad Centra finansiraće se uglavnom iz republičkog budžeta, a Vlada Srbije imenovaće predsednike i članove njegovog Upravnog i Nadzornog odbora.

Sličnu ustanovu – Naučno-obrazovni centar “Pešter”, Vlada Srbije osnovala je prošle godine u Sjenici, a na njenom čelu je Muhedin Fijuljanin.

Njen osnovni cilj, kako je navedeno u odluci o osnivanju, su aktivnosti usmerene na proizvodnju zdrave hrane i klimatologiju.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version