Naslovna srbija Beograd Policajcu pravosnažno tri godine zatvora zbog lažnih pasoša

Policajcu pravosnažno tri godine zatvora zbog lažnih pasoša

Tanjug/O.Toskic

BEOGRAD – Nakon kompletno ponovljenog sudskog postupka, policajac iz Užica Rajko Šimšić (36) ponovo je pravosnažno je osuđen

na tri godine zatvora jer je sa, ranije osuđenim, pripadinicima organizovane kriminalne grupe učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce.

Pravosnažnu presudu izrekao mu je Apelacioni sud u Beogradu koji je odbio sve žalbe i potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom je Šimšić osuđen na tri godine zatvora zbog krivičnih dela – udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

Njemu je takođe izrečena mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti službenog lica u svim državnim organima od pet godina, a oduzeti su mu i predmeti koji su korišćeni u krivičnim delima i to desktop računara, ID kartice MUP-a, rokovnici i drugo.

U ovom slučaju su ranije pravosnažno osuđeni organizator grupe Darko Karaičić i nekoliko pripadnika grupa jer su za novčanu nadoknadu od 4.000 do 16.000 evra osobama koje su bile “zainteresovane za nabavku originalnih biometrijskih javnih isprava Srbije, lične karte i pasoša, sa lažnim ličnim podacima, nabavili radi upotrebe lažne javne i druge isprave na kojima su se nalazili lažni lični podaci drugih lica”.

Grupa je pohapšena u maju 2017. godine.

Prema presudi, Šimšić je u okviru grup imao ulogu da po nalogu Karaičića pronalazi, pribavlja i dostavlja lične podatke neophodne za izradu i upotrebu lažnih javnih i drugih isprava kao pravih sa lažnim ličnim podacima, koji su bili potrebni zainteresovanim licima za dokazivanje lažnog identiteta prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijskih javnih isprava….

Takođe je bio zadužen da vrši periodične provere preko informacionog sistema MUP-a RS da li su lični podaci neophodni za izradu lažnih javnih i drugih isprava i dalje podobni za korišćenje, proverava tok i ishod postupka po podnetim zahtevima i pruža logističku podršku prilikom podnošenja zahteva.

Grupa je na ovaj način kriminalcima stavila na raspolaganje sredstva za dalje izvršenje krivičnih dela, a za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu vecem od 40.000 evra.

Šimšiću se suđenje ponavljalo po nalogu Vrhovnog kasacionog suda koji je ranije usvojio je zahtev za zaštitu zakonistosti Šimšićevih branilaca.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version