NOVI PAZAR/TUTIN – Sudsko veće novopazarskog Višeg suda osudilo je na dve godine zatvora Fadilja Prelića iz Tutina, zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je oktobra 2017. godine poginuo predsednik tutinske opštine Šemsudin Kučević.

U presudi, koju je pročitao sudija Spasoje Čorbić, navodi se da je veštačenjem utvrđeno da je prilikom udesa, optuženi Prelić bio u alkoholisanom stanju sa 0,71 promila alkohola u krvi, da se kretao brzinom 67,8km/h, da nije bio sposoban za bezbednu vožnju i da se nije pridržavao saobraćajnih propisa.

Nesreća se dogodila u mestu Mađare, na putu Novi Pazar-Tutin.

Prelić je upravljao vozilom marke „škoda“, na čijem zadnjem sedištu se nalazio Kučević, koji je, od zadobijenih povreda grudnog koša, ubrzo preminuo u novopazarskoj Opštoj bolnici.

U toku glavnog pretresa odbrana je pokušavala da ospori tvrdnje da Prelić nije bio u alkoholisanom stanju. Izricanju presude nisu prisustvovali ni optuženi, niti njegova odbrana.

Prvostepena presuda je doneta samo desetak dana pre navršavanja četiri godine od Kučevićeve pogibije.

Ovaj predmet je dve i po godine, sve do marta prošle godine, bio u fioci Sudske jedinice novopazarskog Osnovnog suda u Tutinu i čekao stvarnu sudsku nadležnost.

Za to vreme, spekulisalo se o stvarnom uzroku saobraćajne nesreće.

Onda je u martu prošle godine tadašnja tutinska sutkinja Vina Veljović donela rešenje kojim se ta Sudska jedinica „oglašava stvarno nenadležnom“ za vođenje postupka protiv okrivljenog Fadilja Preljića iz Tutina i da se po pravosnažnosti „ovog rešenja“ predmet dostavi Višem sudu u Novom Pazaru „kao stvarno nadležnom sudu“.

U obrazloženju odluke je navedeno da je pre otvaranja glavnog pretresa, zamenik osnovnog javnog tužioca iz Novog Pazara „predložio sudu da donese rešenje, kojim će se oglasiti nenadležnim u ovoj pravnoj stvari, bez obzira na postojeći pravni akt i spise predmeta dostaviti na nadležnost Višeg suda u Novom Pazaru“.

Kako se utvrđivala istina o uzrocima saobraćajne nesreće dokaz su datumi preduzetih radnji, koji se nalaze u spisima predmeta: uzorak krvi okrivljenog br. 2049 od 18. oktobra 2017. „sa količinom alkohola od 0,49 mg“ i nalaz i mišljenje veštaka dr Saljatina Kajkuša Kr.1023/17 od 16. marta 2018. godine.

Saobraćajna nesreća se dogodila 12. oktobra 2017. godine. Kučević je skoro dve decenije bio predsednik opštine Tutin i jedan od najbližih saradnika predsednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

danas.rs