Naslovna srbija Beograd Preminuo Milutin Mrkonjić

Preminuo Milutin Mrkonjić

BEOGRAD – Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i poslanik te stranke u Skupštini Srbije preminuo je danas u 80. godini na na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Vest je saopštio večeras predsednik SPS Ivica Dačić.

“Otišao je najveći među nama. Legenda Socijalističke partije Srbije i cele Srbije. Počasni predsednik Milutin Mrkonjić, naš drug i politički otac, nas Mrka. Hvala Ti za sve, počivaj u miru”, napisao je Dačić na svom Instagram profilu.

Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i železnice.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje.

Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov prvi direktor.

Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Bio je član Centralnog komiteta SKJ.

Počasni je predsednik SPS-a od 2015. godine, a bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsednik i član Predsedništva.

Takođe je bio potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine.

Od 2008 do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobracaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

Mandat narodnog poslanika dobio je i na izborima 2016. i 2020. godine.

indeksonline.rs/Tanjug