BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) ocenila je danas je da je budžetom za 2022. predvidjeno da plate prosvetnih radnika u narednoj godini budu realno niže nego na početku 2021.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić je u saopštenju navela da je Skupština Srbije usvojila juče budžet kojim je predvidjeno povećanje plata u obrazovanju od sedam odsto, prenela je DS.

“Godišnja inflacija u oktobru dostigla je već nivo od 6,6 odsto i najveća je u poslednjih 10 godina, i jasno je da će porast cena tokom ove godine nadmašiti planirano povećanje zarada u obrazovanju”, rekla je Rakić.

Prema njenim rečima, plate su i sada plate u obrazovanju niže od prosečne zarade u Srbiji i medju najnižima su u javnom sektoru.

Ona smatra i da će odlukom o budžetu za 2022. aktuelna vlast ; dovesti sve zaposlene u obrazovanju u još lošiju finansijsku situaciju.

“Tako je Srpska napredna stranka (SNS) još jednom pokazala da joj je obrazovanje „poslednja rupa na svirali”, dodala je Rakić.

Navela je i da će za obrazovanje u 2022. biti izdvojeno ispod četiri odsto bruto društvenog proizvoda što je, kako je ukazala, ” značajno niži procenat BDP-a od onog kojeg za obrazovanje izdvajaju zemlje EU”.

Rekla je i da se time “nastavlja politika uništavanja obrazovanja” jer kako je ocenila, ; “SNS zna da većina učitelja, nastavnika i profesora nisu njihovi glasači”.

Pozvala je prosvetne radnike, ali i ostale gradjane Srbije “da svu snagu” usmere u promenu vlasti.

indeksonline.rs/Beta