BEOGRAD – Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma u svetu, od kojeg svake godine u Srbiji oboli 7.000 ljudi, a 5.000 izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

Sa ciljem da se ukaže na važnost preventive i otkrivanja u ranoj fazi raka pluća, što je ključno za u borbi protiv te bolesti, Udruženje za borbu protiv raka pluća i klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije organizovali su danas preventivne preglede.

Direktor klinike za pulmologiju Mihajlo Stjepanović ukazao je na to da je ključno u borbi protiv ovog oboljenja što pre otkriti rak pluća i uspostaviti dijagnozu kako bi se što pre započelo adekvatno lečenje.

Zbog epidemijske situacije nisu mogli da pozovu sve građane na preventivne preglede, koji su pre pandemije organizovani svakog vikenda, tako da su danas opšti internistički pregled mogli da obave zaposleni u medijskim kućama i poznate ličnosti.

Kako je pojasnio Stjepanović nakon opšteg internističkog nalaza i u skladu sa navikama, odnosno da li su pušači ili ne, upućuju se na spirometriju i ispituje se plućna funkcija.

Stjepanović dodaje da nakon toga sledi radiografija grudnog koša i snimanje pluća.

Predsednica udruženja “Punim plućima” Olja Chorović najavila je da će preventivni pregledi uskoro biti omogućeni i ostalim građanima Srbije kako ne bi bilo čekanja.

“Čekanje je jedan od faktora koji u karcinomu pluća daje loše prognoztičke rezultate”, naglasila je Chorović.

Navela je da je akcija sprovedena povodom meseca protiv raka pluća koji se obeležava u novembru, kao i da je Udruženje sa forumom pacijenata pokrenulo akciju “Nema čekanja” koja će trajati šest meseci, a kojom će se upućivati apel svim ljudima da se jave na prevetivni pregled i ne čekaju.

“Kada je ljudsko zdravlje u pitanju nema izgovora. Želimo da obavestimo ljude preko javnih ličnosti da urade nešto za sebe. Ovo je podmukla bolest i simptomi nisu tako izraženi, a kada se simptomi pojave, veoma je čest slučaj da je bolest već u poodmakloj fazi”, naglasila je Chorović,

Dodaje da se rane faze otkrivaju slučajno i mogu se otkriti preventivnim pregledima.

Međutim, kako navodi, ljudi se uglavnom jave kada osete bol u grudima i krenu da iskašljavaju krv, a tada je već bolest u odmakloj fazi.

Istakla je da je važno da se na prve simptome zamaranja ili bilo koje druge nelagode i promene u organizmu pristupi pregledu jer kada je karcinom pluća u pitanju tu stvarno nema čekanja.

Poručila je svim građanima da moraju da rade na preventivi, a to je u prvom redu prestanak pušenja jer statistika pokazuje da najviše od te bolesti obolevaju pušači.

Istakla je da obolevaju i nepušaci, ali da ukoliko je pušenje faktor rizika za ovu bolest, preporučuje se prestanak sa tom navikom.

Akciji su pristupili Mašan Lekić, Daša iz Legendi, braća Jelić iz Ju grupe, glumac Tihomir Stanić koji je poručio da je medicina napredovala i da svaka bolest ako se otkrije u ranoj fazi, postoji veća šansa da se izleči, nego kada je već kasno.

U tom smislu, ispričao je da mu je najmlađi brat preminuo upravo od karcinoma pluća pre osam godina, ali da je kod njega bolest otkrivena u kasnoj fazi kada, kako kaže, već nije bilo leka.

“To nikada nismo preboleli”, kazao je Stanić.

Naveo je da zna da svest o prevenciji nije u našem narodu razvijena u tolikoj meri ali, kako je dodao, s druge strane prevencija i nije moguća baš uvek.

“U našem društvu je stanje takvo da nije uvek slučaj da će čovek biti dostojanstveno dočekan i doći na red. Imamo velike redove za operacije za već obolele”, kazao je poznati glumac i apelovao na državu da omogući uslove za rano otkrivanje bolesti.

indeksonline.rs/Tanjug