NOVI PAZAR – SDA Sandžaka oglasila se povodom dženaze (sahrane) predsednika SPP Muamera Zukorlića saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Isti dan nakon što je informacija o smrti predsednika SPP-a zvanično potvrđena, SDA Sandžaka je ponovila zvaničan stav koji glasi: “Klanjanje dženaze namaza kao i svakog drugog namaza je lična odluka svakog pojedinca. To je naš poznati stav i praksa.”

Stav je istog dana u pisanoj formi dostavljen svim novoizabranim članovima organa u ograncima i novim članovima SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka je opoziciona parlamentarna Stranka koja predstavlja i štiti interese građana Sandžaka i bošnjačkog naroda u Srbiji.

Obzirom da je SPP, član vladajuće Vučićeve velikosrpske koalicije koja negira genocid nad Bošnjacima i veliča ratne zločince, SDA Sandžaka nije uputila delegaciju na to dženaze niti je ovlastila bilo koga da se u ime SDA Sandžaka tamo pojavi.

SDA Sandžaka ne podržava ponašanje, aktivnosti i postupke rukovodstva SPP-a.

Distanciramo se od primene ruskog “čečenskog modela”, od štetnog delovanja te versko političke opcije i od posledica po građane Sandžaka” – navodi se u saopštenju.

indeksonline.rs