NOVI PAZAR – Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je danas da se broj hospitalizovanih pacijenata zbog infekcije korona virusom u ovom gradu svakodnevno smanjuje, i da je trenutno pet puta manji u odnosu na septembar kada je na lečenju bilo i preko 200 pacijenata.

On je za radio Sto plus naveo da su i svi ostali parametri u blagoj stagnaciji poslednjih mesec dana i da se epidemiološka situacija polako stabilizuje.

„U septembru je broj pozitivnih PCR testova u odnosu na ukupan broj testiranih uzoraka bio iznad 35 odsto, dok je taj procenat trenutno ispod 15 odsto. U bolnici se trenutno leče 42 pacijenta, a u septembru ih je bilo više od 200. Oprez je u svakom slučaju neophodan jer ovaj virus je i dalje nepoznanica pa ne možemo da dajemo dugoročne prognoze i da verujemo da će ovakvo stanje potrajati“, istakao je Spahić.

Dodao je da je u poslednja tri meseca primetan porast vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv korona virusa, kojih je u septembru bilo oko 3.000, prošlog meseca 1.700, dok je u novembru prvi put vakcinisano 800 građana.

Spahić navodi da je od uvođenja kovid propusnica povećan broj mladih osoba koje se po prvi put vakcinišu.

indeksonline.rs/Beta