BEOGRAD – Tokom programa “SpajnVik” (SpineWeek), kako se nazivaju posete stranih hirurga Srbiji, u protekle četiri godine urađeno je 112 hirurških zahvata, od kojih je 70 dečijih pacijenta sa deformitetom kičme, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Posle sastanka sa istaknutim španskim hirurgom dr Norbertom Venturom Gomezom, Lončar je poručio da su zahvaljujući profesoru Venturi i njegovom timu, sve te operacije urađene u Srbiji.

“Da nije došao profesor Ventura i njegovi saradnici, ti pacijenti bi morali da idu u inostranstvo. Ne samo da nismo maltretirali decu da idu u inostranstvo, nego su ostali ovde sa svojim roditeljima, a druga stvar je da smo obučavali i naše stručnjake za te operacije”, rekao je Lončar.

Ministar je posebno ponosan jer ga je, kako kaže prof. Ventura uverio da već sad u Srbiji imamo dva ortopeda za te operacije u Kragujevcu i Novom Sadu koji su ovladali tehnikama za taj rad.

Lončar, takođe, navodi i podatak da je bilo dvoje dece koji su morali da se operišu na najboljoj dečijoj klinici koja postoji u Kataloniji kod profesora Venture, a da je trošak za to bio preko pola miliona evra.

“Sa druge strane, uz dolazak profesora Venture i svog materijala, operacije koje smo radili kod nas nisu prelazile par desetina hiljada evra”, istakao je ministar.

Dobra vest je i ta, kaže Lončar, da su profesor Ventura i njegov tim napravili sporazum sa Udruženjem roditelja dece sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji imaju probleme koji zahtevaju hirurške zahvate.

“Dogovor je da se u najkraćem mogućem roku skupi sva njihova dokumentacija, a onda će doći prof. Ventura i ta deca će biti operisana u Srbiji i dobiće najbolju moguću negu”, poručio je Lončar.

Inače, u programu SpineWeek su učestvovali KC Kragujevac, KC Nis i IŽDIOV Novi Sad.

Uključeno je 10 stranih hirurga sa najprestižnijih evropskih klinika koji su dočekani od strane naših lekara koji su bili otvoreni za saradnju i voljni da se usavršavaju i uče najnovije hirurške tehnike, rekao je ministar.

Dodaje da u odnosu na cene takvih zahvata u inostranstvu postignuta je ušteda od oko 15 miliona evra.

Pored finansijskog efekta, postignuto je usavršavanje srpskih lekara u primeni najsavremenijih hirurških tehnika po evropskim i svetskim standardima i olakšano lečenje dece i odraslih u odnosu na njihov eventualni boravak u inostranstvu.

Profesor dr Norberto Ventura Gomez kaže da je oduševljen srpskim lekarima i njihovom željom za usavršavanjem.

“U poslednje dve nedelje uradili smo 10 operacija kod dece i ja volim da dolazim ovde. Nadam se da ću ubuduće češće dolaziti”, poručio je dr Ventura.

indeksonline.rs/Tanjug