Naslovna COVID-19 U Izraelu otkriven prvi slučaj novog visoko mutiranog soja korona virusa

U Izraelu otkriven prvi slučaj novog visoko mutiranog soja korona virusa

Foto:Tanjug/AP/Frank Augstein

JERUSALIM – Prvi slučaj novog visoko mutiranog soja korana virusa koja se najpre pojavio u Južnoj Africi otkriven je danas u Izraelu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, prenose izraelski mediji i navode da su se toga eksperti plašili.

Osoba zaražena novim sojem, trenutno poznatim samo po naučnom nazivu B.1.1.529, je Izraelac koji se vratio iz Malavija, a ministarstvo je saopštilo da se sumnja da su još dve osobe zaražene tim sojem i da se čekaju konačni rezultati testa.

Sve tri osobe su vakcinisane, dodaje se u saopštenju.

Novi soj je otkriven uprkos naporima da se spreči da stigne do Izraela.

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) je sinoć izdao instrukcije da se nekoliko zemalja (Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija i Esvatini) u južnoj Africi označi crvenim i da se dolazak iz njih strogo ograniči.

Na takvoj listi šest nedelja nije bilo nijedne zemlje, a sada Izraelci, uključujući i vakcinisane koji se vraćaju iz tih država moraju biti u izolaciji dok ne dobiju dva negativna PCR testa.

Naučnici u Južnoj Africi objavili su juče da su otkrili novi soj kovida-19 sa vrlo visokim brojem mutacija koji se krivi za “eksplonencijalni rast infekcija”.

Broj zaraženih u jednom danu povećao se deset puta u odnosu na početak meseca.

U Izraelu je u četvrtak objavljeno da je prethodnog dana zabeleženo 543 novih slučajava zaraze, a da je testirano gotovo 84.000 ljudi.

U bolnici su 163 pacijanta, uključujući i 120 u ozbiljnom stanju, a medju njima je 85 odsto nevakcinisanih.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja upozorili su poslanike ove nedelje da će možda biti potrebne nove restrikcije ako broj novozaraženih za 24 sata premaši 1.000.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version