BEOGRAD – U Srbiji se za godinu dana pre termina rodi više od 4.000 beba, saopštio je danas Institut za neonatologiju, ukazujući da je prevremeni porođaj značajan zdravstveni problem zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, ali i da investiranje u prevenciju treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se obeležava sutra, Institut je naveo da godišnje zbrinjava oko 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u našoj zemlji, kao i više od 50 odsto beba sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

Institut navodi i da ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja, ali da se kontinuirano ulažu napori da se nabavi najsavremenija oprema i primene najnovije metode u monitoringu, dijagnostici, lečenju i nezi.

Kupola Parlamenta, palata “Albanija”, most na Adi i Avalski toranj sutra će biti obasjani ljubičastom svetlošću, simbolom kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se ispred Instituta za neonatologiju sutra pustiti ljubičasti baloni ka nebu u znak podrške prevremeno rođenim bebama, ali i u znak sećanja na njihove drugare koji nažalost nisu preživeli.

indeksonline.rs/Tanjug