BEOGRAD – Policija je uhapsila 20 osoba zbog sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca, dok će protiv još dve biti podneta krivična prijava u redovnom postupku za isto krivično delo, saopštio je danas MUP.

Kako se navodi, uhapšeni su I. C. (43) iz Užica, odgovorno lice PD „CFK Group” DOO Užice koji se sumnjiči i za nedozvoljenu trgovinu i poresku utaju, B. D. (64) iz Beograda, odgovorno lice PD „DST Tehnos” DOO Beograd, PD „Ti-Rex” DOO, Beograd i PD „DI Capo” DOO, Beograd , D. A. (54) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „GOX Trans” DOO Novi Sad, S. N. (35) iz Novog Sada.

Takođe i odgovorno lice PD „GOX Trans” DOO Novi Sad, osumnjičeni i za poresku utaju u pomaganju, Z. D. (37) i P. J. (52), S. M. (40), S. D. (27) , T. J. (46) iz Novog Sada, A. R. (50), A. Ć. (45), D. P. (48), T. R. (46), I. Ć. (34) i I. L. (36) iz Užica, G. J. (48), N. J. (73), Z. D. J. (37), T. J. (49) i Ž. L. (35) iz Bačkog Jarka.

Sumnja se da je I. C. od nepoznatih osoba nabavio konditorske, kozmetičke i proizvode kućne hemije radi prodaje i to bez faktura i isprava o poreklu, kao i da je kao odgovorno lice pribavljao poslovnu dokumentaciju sa neistinitom sadržinom od D. A., S. N. i B. D. u kojoj je lažno prikazano da su privredna društva u kojima su oni odgovorna lica, isporučila robu privrednom društvu ,,CFK” DOO Užice.

Na ovaj način je, kako se sumnja, ubacivao nelegalno stečenu imovinu u legalne tokove i vršio njenu konverziju za novac.

Kako se navodi, I. C. je tim novcem plaćao privrednim subjektima, a oni su dalje novac prebacivali na poslovni račun STR „ONLY Original” Zvečan, koji je odgovorno lice ovog preduzeća uplaćivao na račune 20 fizičkih lica.

Osumnjičena fizička lica su novac, kako se navodi, znajući da proističe iz krivičnog dela, podizala u gotovom novcu i predavala ga I. C. na ruke u ukupnom iznosu od 56.093.160 dinara.

Takođe, sumnja se da je tokom 2017. godine I. C. kao odgovorno lice na osnovu lažnih računa nekoliko privrednih društava, neosnovano iskoristio prethodni PDV od preko 15 miliona dinara i neosnovano uvećao troškove PD „CFK Group” DOO Užice i tako umanjio porez na dobit za oko 11 miliona dinara i na taj način oštetio budžet države.

Sumnja se i da je on i tokom ove godine u svojstvu odgovornog lica u „CFK Group” DOO Užice na osnovu lažnih faktura „BOBAN CALL CENTAR” DOO Novi Sad za navodne građevinske radove u ukupnom iznosu više od 23 miliona dinara, neosnovano iskoristio prethodni PDV u ukupnom iznosu od oko četiri miliona dinara.

Policija sumnja da je I. C. neposredno pred prodaju „CFK Group” DOO Užice, za sebe prisvojio imovinu privrednog društva u ukupnoj vrednosti od oko 21 milion dinara, te da je izbegao plaćanje poreza na prihode od kapitala u iznosu od oko četiri miliona dinara.

Kako se navodi, Protiv I. C. je podneta krivična prijava i za poresku utaju, dok je osmoro osumnjičenih zadržano do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

indeksonline.rs/Tanjug