Naslovna srbija Beograd Završene blokade u Srbiji

Završene blokade u Srbiji

Foto:Tanjug/Nenad Mihajlović

BEOGRAD – Blokade saobraćajnica, koje su danas, na poziv organizacije “Kreni Promeni” i nekoliko ekoloških udruženja, održane u više gradova Srbije u znak protesta zbog Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, završene su oko 15 sati, javljaju izveštači Tanjuga.

Na nekoliko mesta, pre svega u Novom Sadu i Šapcu, zabeležni su incidenti, a bilo je i policijskih privođenja.

U Novom Sadu, žandarmerija je najpre pokušala da probije blokadu na mostu Duga, koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom preko Dunava, ali nije uspela. Nakon manjih čarki, privedeno je devet osoba, koje su prema prvim informacijama pušteni na slobodu.

Među njima je bio i jedan od neformalnih lidera blokade, predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

Iako je taj skup najavljen kao svojevrsni bunt ekoloških udruženja, niko od onih koji su u tome učestvovali nije zvanično saopštio zahteve. Saobraćaj na ostalim mostovima u Novom Sadu se odvijao normalno.

U Šapcu je tokom blokade mosta na Savi došlo do sukoba između dve grupe građana – jednih koji su protestovali protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, i druge koja je krenula u Beograd, kako bi prisustvovala skupštini SNS-a.

Autobusi sa aktivistima SNS krenuli su u Beograd, ali im demonstranti nisu dali da prođu. Jedna osoba u bageru pokušala je da razbije blokade zbog čega je došlo do tuče. Aktivisti SNS su probili blokade i rasterali demonstrante, koji su gađali autobuse kamenicama i ciglama.

Na pristupu autoputu “Miloš Veliki”, u Preljini, kod Čačka, demonstranti su blokirali magistralu. Predsednica ekološkog udruženja “Suvoborska greda” Ljiljana Bralović izjavila je za Tanjug da su zahtevi okupljenih građana povlačenje spornih zakona.

Predstavnici tog udruženja najavili su svakodnevne blokade puteva dok se ne povuku pomenuti zakoni i poručili da će dati vremena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ih ne potpiše.

U Preljini je blokada prošla mirno. Bralović je, međutim, rekla da je na informativni razgovor priveden Bratislav Simović, kao jedan od organizatora.

Blokadu u Preljini podržao je i predsednik Dveri Boško Obradović, koji je rekao da je to samo protest upozorenja.

“Videćemo šta će biti sledeće u zavisnosti od toga kako će vlast reagovati. Predsednik države ima mogućnost da ne potpiše Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji, da ih stavi van snage i vrati Skupštini i to bi bio potez koji bi mogao da bude izlazak iz ove političke krize”, kazao je za Tanjug Obradović.

Ispred Gradske opštine Požega privedeno je 12 ljudi koji su se okupili sa namerom da blokiraju saobraćajnicu, preneo je portal Nova.rs.

U Kragujevcu su demonstranti blokirali deo ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na raskrsnici kod Saborne crkve. Oni su kasnije najmanje dva puta promenili lokaciju protesta. Bili su prisutni pripadnici Policijske uprave Kragujevac i sve je proteklo u miru.

Do manjeg incidenta je došlo pošto je na putu Kragujevac – Jagodina jedan od vozača koji nisu mogli da prođu, jako udario u kameru reportera televizije N1. Policija je odmah udaljila vozača, legitimisala ga i pitala snimatelja da li će podneti prijavu protiv izgrednika. N1 navodi da će to biti urađeno večeras u Policijskoj upravi Kragujevac.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version