BEOGRAD – Saobraćajna policija je od početka godine isključila iz saobraćaja 45.000 vozača pod dejstvom alkohola, i oko 1.400 pod dejstvom narkotika, a ove nedelje iskoristiće sve raspoložive alkometre i droga testove, u akciji protiv vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je, uz prebrzu vožnju, najveći uzročnik najtežih saobraćajnih nesreća u Srbiji.

Vladimir Vido iz Uprave saobraćajne policije kaže za Tanjug da saobraćajna policija otkriva sve više takvih prekršaja, i navodi da je 2020. godine 100 ljudi nastradalo u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali pijani vozači.

“Zaista su veliki brojevi i to je razlog sprovođenja akcija. Cilj nam je da što manje ovakvih vozača bude na putevima”, poručio je Vido.

On navodi da je od početka godine ukupno zabeleženo više od 30.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo 463 lica.

Kako je rekao, to je za četiri lica više u odnosu na prethodnu godinu, ali, dodaje, zbog izmenjenih uslova usled pandemjije, bolje je poređenje sa podacima iz 2019. godine.

“U odnosu na pre dve godine, imamo skoro 50 lica manje poginulih na našim putevima, što je svakako pozitivno, ali, mi smo stava da dok god jedno lice strada u saobraćaju, zaista ne možemo biti zadovoljni”, naveo je on.

Vido kaže da Uprava saobraćajne policije traži od policajaca da budu dosledni u sankcionisanju prekršaja, što je, objašnjava, posebno važno u preriodu godine kada su lošiji vremenski uslovi.

“Najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju su biciklisti i pešaci. Kraće je trajanje dana, odnosno, dnevne svetlosti, često je smanjena vidljivost zbog pojave magle, kiše i snega. Oni češće stradaju baš u ovo doba godine”, istakao je on, i dodao da su juče u Srbiji dva pešaka stradala u saobraćaju.

Vido je apelovao na vozače da prilagode brzinu kretanja i budu obazriviji, ali i na pešake i bicikliste, da, kada se kreću kolovozom budu osvetljeni i imaju na sebi reflektujuće materije.

indeksonline.rs/Tanjug