BEOGRAD – Apelacioni sud saopštio danas je da je Darku Šariću, kojem se sudi za šverc skoro šest tona kokaina, ukinuo pritvor i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor jer je ocenio da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali.

Po odluci Apelacionog suda, posebne okolnosti koje su opravdavale zadržavanje u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritvoru s obzirom i na fazu u kojoj se postupak nalazi, izgubile su na svom intenzitetu i pritvor više nije nužna mera za obezbedjenje prisustva pred sudom i nesmetano vodjenje ovog krivičnog postupka, te su se stekli uslovi da se odredi blaža mera.

U saopštenju se podseća da je Šarić u pritvoru duže od sedam godina i devet meseci, a da je prvostepenom presudom osudjen na 15 godina zatvora.

Kako je navedeno, postoji osnovana bojazan da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se i tako ponovo postati nedostupan državnim organima, ali je sud smatrao da ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor.

Sud je podsetio da se Šarić uspešno skrivao radi izbegavanja krivičnog gonjenja tako i da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od četiri godine.

Beta