PODGORICA – Crnogorska Vlada pooštrila je danas mere na suzbijenju širenja pandemije koronavirisa nakon što je juče zabeležen rekordan broj zaraženih za 24 sata, a od 2. januara ulazak u Crnu Goru bez obzira da li je neko vakcinisan i da li je preboleo koronu mora imati negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati.Mere će važiti do 12. janauara.

Crnogorski državljani i stranci mogu da udju preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od dva dokaza iz kovid potvrde: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv korona virusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci, ili uz dokaz da je osoba prebolela kovid-19.

U oba slučaja, lice mora da poseduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da udju u zemlju bez ovih dokaza, ali uz odredjivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana posle negativnog PCR testa.

Od sutra se uvode o ostale mere koje će važiti do 12. januara.

Novim merama se radno vreme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra na 1. januar ograničava do 1 sat posle ponoći uz posedovanje kovid potvrde.

Tog dana izvodjenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uredjaja dozvoljeno je samo u terminu od 20 sati do jedan sat posle ponoći.

Tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vreme svih ugostiteljskih objekata, uz posedovanje kovid potvrde je ograničeno do 22 sata, uz napomenu da je tokom kompletnog radnog vremena, u potpunosti zabranjeno izvodjenje i emitovanje muzike i uživo i sa zvučnika.

Zabranjuje se održavanje svadbi, rodjendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava.

Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mestima (javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi) osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mera, uz kovid potvrdu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je predlog struke bio restriktivniji od mera koje su usvojene.

“Predlog je bio da restorani, kafeterije i kafići uopšte ne rade do 12. januara, da u hotelima ne bude nikakve proslave čak ni 31. decembra na 1. januar. Medjutim, dugim sastankom Vlada je donela ovu odluku”, istakla je ona.

Kontrole će biti rigorozne u narednim danima, jer nijedna mera ne može biti efikasna bez dobre kontrole, poručila je Borovinić Bojović.

Pozvala je gradjane da poštuju mere, vakcinišu se i provedu praznike u krugu porodice.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da je doneta teška odluka, koja može imati veliki uticaj na privrednike koji su investirali novac u pripremu za Novu godinu.

“To je sigurno veliki pritisak na njih, ali je veliki pritisak i na zdravstvo. Ministarka je, u želji da zaštiti one koji su na prvoj liniji odbrane, predložila mjere koje su mnogo restriktivnije od usvojenih”, istakao je.

Smatra da je nadjen najbolji kompromis i da su usvojene mere one koje će dati razultat. “Dozvolili smo da ljudi proslave i ugostitelji ipak imaju ispunjenje investicija, ali morali smo da brinemo o zdravlju gradjana koje je uvek na prvom mestu”, poručio je on.

Beta