Naslovna srbija Beograd Danas: Opao broj dece koja su primila MMR vakcinu, opasnost od epidemije...

Danas: Opao broj dece koja su primila MMR vakcinu, opasnost od epidemije malih boginja

BEOGRAD – Obuhvat imunizacijom MMR vakcinom za decu, protiv morbila (malih boginja), zaušaka i rubele, tokom prvih šest meseci ove godine u Srbiji je iznosio 38,3 odsto, preneo je list Danas pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

List je naveo da se zbog malog broja dece koja su primila vakcinu stvara realna pretnja da se pojavi epidemija malih boginja, jer tek kada je vakcinisano njih 95 odsto može se smatrati da je obezbedjena dovoljna kolektivna zaštita da se spreči epidemija.

“Poslednji put epidemija morbila u Srbiji bila je pre pet godina, a tada je obuhvat MMR vakcinom bio oko 82 odsto. Nakon te godine, zahvaljujući konkretnim akcijama, broj vakcinisane dece se značajno povećao”, navodi taj list.

Broj vakcinisane dece, kako piše Danas, počeo je da opada od 2020. godine i početka pandemije korona virusa.

Obuhvat vakcinacije 2020. godine bio je 78 odsto za decu do dve godine i 84 odsto za vakcinu koja se prima pred polazak u školu.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je saopštila da je tokom 2020. godine 22 miliona dece propustilo vakcinaciju prvom dozom MMR vakcine, što je tri miliona više nego godinu dana ranije i predstavlja najveći pad u obuhvatu vakcinacije u poslednjih 20 godina.

Beta

Exit mobile version