BEOGRAD – Građani i privreda koji su ostali bez električne energije dobiće je u toku dana, eventualno do večeras, a o odgovornosti ćemo razgovarati kada se ova energetska kriza završi, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Mi se i dalje nalazimo u enetrgetskoj krizi koja je jednim delom prouzrokovana elementarnim nepogodama, kada govorimo o distributivnom sektoru, a drugim delom nedostatkom kvalitetnog uglja u EPS-u”, izjavila je Mihajlovićeva na konferenciji “Okreni na zeleno” u organizaciji EU.

Prema njenim rečima, neće se to baš tako brzo sve srediti ali, dodala je, “činjenica je da ljudi rade 24 sata, da A 3 blok TENT-a očekujemo jako brzo da vidimo već na mreži, TENT B1 je već ušao na mrežu, misliim da je već sada negde 400 megavata snage”.

Ona je ocenila da se situacija poravlja, ali je činjenica da sistemski problemi u elektroenergetskom sektoru ne mogu da budu rešeni preko noći.

“Dakle, ovo je rezultat nekih lošijih poteza, pretpostavljam prethodnih nekoliko godina i mi to sad trpimo, ali što se tiče grajana i privrede, što je u ovom trenutku najvažnije, imaće u roku od danas, eventualno večeras struju. A kada govorimo o ovom strateškom pitanju, rešavaćemo ga narednih dana i nedelja, ali će Srbija imati dovoljne količine električne energije”, istakla je ministarka Mihajlović.

Ona je rekla da će se o odgovornosti razgovarati kada se završi kriza.

“Što se tiče odgovornosti, bez obzira koliko me napadaju, i dalje stojim iza toga da mi iz krize moramo da izađemo, jer ovo nije letnja kiša koja je pala, pa je sve prošlo. Ovo je ozbiljna stvar. Mi jesmo u ozbiljnoj krizi, kad sve budemo završili sve treba da posložiti, sva imena i prezimena moraju da se nađu na tome, sa sve mojim imenom, nikakav problem, ali moramo da znamo šta se radilo svih prethodnih godina”, izjavila je Mihajlovićeva.

Postavila je pitanje zašto Srbija nema dovoljne količine kvalitetnog uglja u vremenima energetske krize u Evropi.

“Budući da danas zbog situacije sa cenama električne energije na evropskom tržištu mnoge zemlje drže u svojim rezervama termokapacitete i onda kada je neka krizna situacija oni sa termokapacitetima izlaze i čuvaju stabilnost, mi na žalost u ovoj situaciji sa našim termokapacitetima nismo bili u stanju da se sa time na pravi način izborimo”, rekla je ministarka energetike.

indeksonline.rs/Tanjug