BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska nastaviti da se bori za svoj položaj regulisan Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naveo da se ne plaši ni američkih ni nemačkih sankcija, dodavši da je Republika Srpska ponudila platformu za razgovore s Federacijom BiH o nametnutim odlukama, ali da Bošnjaci to ne žele.

“Oni misle, rešiće se Dodika, pa će doći neko ko će pristati na sve što oni kažu, pa će povući još na nivo BiH, pa će posle i taj biti kriv, pa će i njega rušiti”, kazao je on u novogodišnjem intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Dodik je još kazao da RS neće razgovarati sa Kristijanom Šmitom dok ga Savet bezbednosti ne potvrdi kao Visokog predstavnika, ocenivši da će se na Balkanu uskoro sukobiti EU i Britanija.

“Ja želim da očuvam našu autonomiju. Ne želim da se preko naših ledja veliki tabaju, bez obzira ko to bio”, naveo je on.

Rekao je i da se zalaže za treći, hrvatski entitet, dodavši da on to stalno govori.

“Ako se Hrvati i Bošnjaci dogovore o tome, a mi u RS budemo sigurni da to teritorijalno ni na drugi način ne zadire u RS, što bismo mi bili protiv”, istakao je Dodik.

Najavio je da će krajem januara u parlamentu RS biti razmatran zakon o uspostavljanju Visokog i tužilačkog saveta RS, kao i da će biti ukinut Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je svojevremeno nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

“Onda ćemo novim zakonom regulisati imovinu u RS, pre svega šume i poljoprivredno zemljište, zato što tvrdimo da je Ustavni sud apsolutno bio politički motivisan kad je o tome odlučivao”, istakao je Dodik.

On je ocenio da je najbolje da “Bosne nema”, dodavši da nema ni BiH koju žele Amerikanci.

indeksonline.rs/Beta