BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je postupak koji je protiv srpskih zvaničnika pokrenulo Tužilaštvo BiH, zbog navodnog napada na ustavno-pravni poredak BiH, “pokušaj da se sahrani Republika Srpska i da iza svega stoji namera da se destabilizuje Srpska, koja danas ima bolje pokazatelje od FBiH.

“Ovaj proces koji su poveli je kraj BiH. Ne zato što ja tako mislim, već zato što su zloupotrijebili institucije”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Podsetio je da je Republika Srpska dugo ukazivala na to da je rad pravosuđa BiH politički motivisan i da Sud i Tužilaštvo BiH rade po nalogu političkog Sarajeva.

Žao mu je, dodao je, što je i opozicija Republike Srpske upletena u to i da oni, kako je kazao, svesno ili nesvesno idu u prilog onima koji žele od ovoga da naprave slučaj.

Najavio je da će Republika Srpska u toku januara doneti zakon i uvesti svoj Visoki sudski i tužilački savet.

Istakao je da dobrim rezultatima Srpske ne može da naškodi ni visoki predstavnik Kristijan Šmit, za kojeg je ponovio da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

“U nedostatku autoriteta, (Šmit) prieti Republici Srpskoj, ali ne može da se bavi pitanjima Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i evropskih fondova”, rekao je Dodik.

indeksonline.rs/Tanjug