Sport važi za pozitivan primer odgoja, širenja vidika, stvaranja takmičarskog duha i timskog rada. Međutim, u praksi se pokazuje da sve češće dominira ta negativna strana, koja podrazumeva nedolično ponašanje na tribinama i terenima, podsticanje govora mržnje i huliganizma. Govor mržnje je uzrok istupanja Rukometnog kluba Novi Pazar iz Arkus lige Srbije, kao i razlog što je FK Novi Pazar, nakon utakmice sa Partizanom na svom terenu, zbog skandiranja osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, odlučio da svoje navijače ne vodi na gostovanja tokom ove sezone.

Školski pedagog sa dugogodišnjim iskustvom sportskog novinara Elmir Habibović, govor mržnje vidi kao obziljan društveni problem koji niko ne rešava ili, kako naglašava, ne želi rešavati.

’’Često smo svedoci da javne ličnosti i političari umesto osuda često (ne)svesno daju podršku onima koji šire govor mržnje’’, kaže Habibović. Smatra da je period tranzicije doneo promenu sistema vrednosti, što je rezultiralo time da su govor mržnje i nasilje širom regionapostali način komunikacije sa protivnicima, ma ko to bio, a deo odgovornosti vidi i u medijima.
’’Mediji novog doba skloni su senzacionalizmu, pa često daju previše prostora govoru mržnje. To je postao poželjan model ponašanja mladim i još neformiranim ljudima koji na pogrešan način formiraju stavove. Svoje mesto u društvu sutra traže među osobama sličnog ponašanja, uglavnom ih nađu na tribinama, među istomišljenicima, jer su u svom svakodnevnom okruženju na neki način odbačeni od svojih vršnjaka’’, kaže Habibović.

Zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu, koja je odigrana 10. oktobra, kada su domaćini iz Crvene zvezde, na nacionalnoj osnovi vređali gostujuće rukometaše Novog Pazara, Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije. Prema rečima člana Upravnog odbora Rukometnog kluba Novi Pazar Huseina Memića, od istupanja iz Arkus lige do danas, reakcije nadležnih nema.

Klub iz Novog Pazara je posle utakmice u Beogradu saopštio da su njegovi članovi vređani na nacionalnoj osnovi tokom čitavog meča, da je na tribini istaknut uvredljiv transparent, kao i da su navijači skandirali osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, uzvikivali – “poturice” i pevali šovinističke pesme.

‘’Istupili smo iz Arkus lige zato što nismo hteli da se to u Novom Pazaru desi nama, jer na onakve uvrede naša Hala sportova bi na sledećoj utakmici bila prepuna naših navijača. Došlo bi par hiljada ljudi i imali bismo isto, a možda i gore od onoga što je bilo u Beogradu. To bi bila neka reakcija vraćanja i svaki klub iz Srbije za naše navijače bi bio Crvena Zvezda’’, objasnio je Memić, istakavši da se ‘’društvo i pojedinci još uvek nisu izlečili od širenja mržnje prema drugim narodima’’.

Novopazarci će verovatno još dugo, s neprijatnošću pamtiti fudbalsku utakmicu 4. kola Super lige Srbije po Partizanovim navijačima koji su sa istočne tribune stadiona u Novom Pazaru takođe klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću, mašući zastavom sa njegovim likom i uzvikujući parolu“nož, žica, Srebrenica”. Fudbalski klub Novi Pazar saopštio je nakon te utakmice da neće voditi svoje navijače na gostovanja, jer bi to, kako su naveli, bilo “rizično i neodgovorno”.

“U ovakvim fudbalskim, odnosno vanfudbalskim okolnostima, to bi neko mogao da shvati kao provokaciju. Mi ne želimo da dolivamo ulje, već da domaćinima olakšamo organizaciju same utakmice”, saopšteno je iz FK Novi Pazar, nakon u avugustu održane, vanredne sednice Upravnog odbora tog superligaša.

Naš sagovornik kaže da je Novi Pazar već trideset godina poligon za različite političke i druge eksperimente kroz sportske manifestacije.

’’Godinama unazad vidi se jasna saradnja politike i tribine, što je često dovodilo do masovne histerije i širenja govora mržnje i nasilja. Svaki dolazak protivničkih navijača u Novi Pazar, mediji skloni senzacionalizmu i jedan od glavnih krivaca za širenja govora mržnje, predstavljali su kao odlazak na ratište protiv pripadnika druge vere i nacije, uglavnom favorizujući jednu stranu. Slično je i sa delovanjem na društvenim mrežama. Fudbalska utakmica između Novog Pazara i Partizana, samo je još jedan u nizu ovakvih primera’’, kaže Habibović.

Prema njegovim rečima, potez Partizanovih navijača izazvao je reakciju navijača Novog Pazara, koji su, kako ističe, poznati po svojoj temperamentnosti i za koje Ratko Mladić predstavlja nacionalnog neprijatelja.

’’Poruka je vrlo jasna. Najdirektniji način širenja govora mržnje prema drugoj naciji, u ovom slučaju prema Bošnjacima’’, kaže Habibović, ističući da je za osudu i reakcija domaćih navijača koji su odgovorili na provokacije.

’’Ono što me je potpuno iznenadilo je reakcija zvaničnika – naglašava Habibović. Umesto stišavanja problema i osude ponašanja i jednih i drugih navijača, ispalo je da je sudija, koji je postupio prema pravilima (prekinuvši meč i udaljivši navijače Partizana sa stadiona), targetiran kao problem, a inicijatori govora mržnje dobili su podršku. Potpuno neočekivano!’’

Podsetimo, komentarišući utakmicu u Novom Pazaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, kako su preneli mediji, da su navijači FK Novi Pazar “pokazali šta iskreno misle” tokom utakmice sa FK Partizanom kada su, skandirali: “Naser Orić”, “Kosovo je pored Srbije”, “Ovo je Bosna” i “Žuta kuća”. U Fudbalskom klubu Novog Pazara međutim, tvrde da takvih parola i skandiranja nije bilo.

‘’Dodatna negativna kampanja uperena prema našem klubu I navijačima posle utakmice sa Partizanom klasičan je primer hajke, koja je kulminirala “poturanjem fotografija vezanim za žutu kuću”, saopštili su tada Pazarci.
Prema mišljenju školskog psihologa i dugogodišnjeg sportskog novinara Elmira Habibovića, uzroci govora mržnje i ispoljavanja netrpeljivosti na sportskim priredbama su višestruki: od istorijskog nasleđa na prostoru Balkana, preko porodice, koja je u uslovima tranzicije veoma ugrožena, pa do obrazovnog sistema i promovisanja ’’opasnih ideologija’’.

’’Istorijsko nasleđe balkanskih naroda je opterećenje i kao nasledni faktor se širi kroz porodicu, koja je veoma ugrožena u vremenu preživljavanja i društvenog raslojavanja. Škola je izgubila vaspitnu ulogu, koja je uz porodicu bila ključna u vaspitavanju mladih i formiranju zdravih stavova. Jedan od ključnih razloga promovisanja govora mržnje je promovisanje različitih, opasnih ideologija i političkih ideja koje su vezane za političke elite i njihovu borbu za osvajanje ili opstajanje na vlasti’’, smatra Habibović.

Ipak, nije pesimista. Rešenje vidi u vraćanju vaspitne uloge školama i odlučnom sistemskom delovanju.

’’Naša zemlja ima kvalitetne zakone ali se oni očigledno slabo primenjuju. S obzirom da radim u osnovnoj školi, obrazovanje vidim kao posebno važno mesto za delovanje na mlade ljude i formiranje njihovih stavova. Učenje o demokratiji, toleranciji, poštovanju drugog i drugačijeg kroz redovnu nastavu, ali i kroz organizovane radionice, samo su neki od pravaca delovanja. Kada deca odrastu i formiraju se, onda su rezultati delovanja slabiji i manje učinkoviti. Međutim, da bi škola mogla uticati, mora joj se vratiti vaspitna uloga, koju je u tranziciji izgubila. Država to mora prepoznati kao važan faktor u podizanju čitavih generacija koje dolaze. Postoji ogroman prostor u međuinstitucionalnom povezivanju, koje može biti od velikog značaja. Škola, centri za socijalni rad, policija, sudstvo, gradska uprava, nevladine organizacije, mediji… moraju zajedno sistemski delovati. Verujem da je uspeh moguć i verujem u bolje sutra, radi svih nas koji vekovima delimo ovaj prostor’’, zaključuje Habibović.

Projekat “Stop govoru mržnje”, koji realizuje Udruženje građana Lokal medija plan iz Novog Pazara, sufinansiran iz budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.