SARAJEVO – Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas u Sarajevu i sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a posle toga je novinarima poručio da se mora ispraviti anomalija koja traje od 2006. i da Hrvati i Bošnjaci treba džentlmenski da se dogovore.

“Iz pozicije zemlje koja ima veliko uvažavanje prema BiH donosim poruku prijateljske zemlje koja će učiniti maksimalne napore da podržimo reformske procese i želju da BiH ubrza taj put prema EU i dostigne zemlje koje su već u poodmakloj fazi”, kazao je Plenković u obraćanju novinarima.

Stav Hrvatske je da bi u BiH svi trebalo da budu zadovoljni, ali i da položaj Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, treba biti ravnopravan.

“Da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike u najvišim organina vlasti i da popravimo anomaliju od 2006. godine. Takav džentlmenski dogovor između Bošnjaka i Hrvata bi popravio međusobne odnose i omogućio bi da institucije funkcionišu, a Hrvatska bi podržala mnoge projekte i bila bi sused koji zna da je upućen na BiH i obrnuto”, naveo je Plenković, prenela je Fena.

Dodao je da je Hrvatska tu da kaže svoj stav i bude neko ko će podržavati konstruktivne napore za budućnost.

“Mi imamo višegodišnji dijalog i razmenili smo stavove i dobro smo čuli stavove svih političkih predstavnika ovde. Moj utisak je da su danas svi akteri svesni situacije i da za bh. građane ovo nije konstruktivno. Svi moraju napraviti korak napred, jer to šalje dobru poruku međunarodnim medijatorima”, naveo je hrvatski premijer.

Konstatovao je da mu nije poznato da se igde unutar Saveta EU signalizira na raspoređivanje vojnih snaga u BiH.

“Mislim da je to stav određenih evroparlamentaraca. Ono što je zasigurno stav je da određeni potezi nisu dobro viđeni”, naveo je Plenković.

indeksonline.rs/Tanjug