JERUSALIM – Pripadnici izraelske vojske i granične policije ubili su danas jednog Palestinca u sukobima koji su izbili u gradu Nablusu na Zapadnoj obali, javila je zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa).

Kako je navedeno ubijen je 31-godišnji Džamil Kajal (Jamil Kayyal) koji je pogodjen metkom u glavu.

Izraelski mediji su javili da su pripadnici granične policije zajedno sa vojnicima ušli u Nablus da uhapse napadača i da su sukobi izbili kada je grupa Palestinca počela da baca eksplozive i kamenice na njih.

Na izraelskoj strani nije bilo žrtava, a napadač je uhapšen.

Izraelska vojska je zahtev da komentariše taj incident prosledila graničnoj policiji, koja još nije odgovorila.

Na video snimcima objavljenim na internetu se vidi kako žrtva leži na zemlji i krvari, nakon što su otišli pripadnici izraelskih oružanih snaga i granične policije.

Izraelska vojska često sprovodi racije na Zapadnoj obali, pa i na područjima pod kontrolom Palestinske uprave, medjunarodno priznatog entiteta koji ima ograničenu autonomiju na delovima te teritorije.

Cilj gotovo svakodnevnih upada je da su pronadju palestinski ekstremisti i tada ; izbijaju sukobi koji su nekad smrtonosni.

Palestinci teže da Zapadna obala i istočni Jerusalim, osvojeni u ratu 1967. godine, budu deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze.

Mirovni pregovori izmedju dve strane su u zastoju više od decenije.

indeksonline.rs/Beta