NIŠ – Dvanaest godina od osnivanja stranke dovoljno je dug i dovoljno kratak period da se vidi gde smo bili, šta smo sad i kakva je budućnost naše političke stranke, rekao je večeras u Nišu Rasim Ljajić, predsednik SDP Srbije, na obeležavanju dvanaest godina od osnivanja Socijaldemokratske partije Srbije.

– Moramo da budemo više nego zadovoljni, imajući u vidu sve ono kroz šta je ova stranka prošla od osnivanja. I ne samo naša stranka, manje-više i druge stranke u ovih dvanaest godina. To je kao u nekim drugim zemljama verovatno za period od 30-40 godina. Toliko je događaja i turbulencija bilo i toliko toga se dešava na globalnom planu. To je itekako imalu uticaja na rast i razvoj stranke. Danas smo stranka sa 132 odbora u Srbiji. Stranka koja je, recimo, u Kragujevcu treća politička opcija po snazi i broju odbornika u lokalnoj skupštini. Stranka koja u Vojvodini ima odbore i u najmanjem mestu. Stranka koja se dalje razvija. I sama činjenica da smo opstali na političkoj sceni, a pogledajte neke druge stranke koje su bile mnogo veće od nas, danas su nestale ili su u fazi nestajanja, jedan je veliki uspeh – istakao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da ideje koje zastupa SDP Srbije, Druga, u istorijskom smislu, nikada nisu bile previše popularne na ovim prostorima.

– Mi ovu ideju negujemo, gajimo, afirmišemo, promovišemo na svakom koraku, uprkos tome što smo svesni ovih ograničavajućih okolnosti jer duboko verujemo u ove ideje. I naš cilj jeste da ova stranka ima neku, rekao bih, emancipatorsku ulogu, u smislu promovisanja ovih ideja, i zato smo nedavo izašli sa brošurom gde naglašavamo vrednosti za koje se stranka zalaže – od solidarnosti, preko antifašizma, do modernizacije. Upravo iz tog razloga, ne što verujemo da to može ljude afirmisati i mobilizirati ih da glasaju za nas zbog tih vrednosti. Ovo nije vreme da se o tome govori, niti da se o tim vrednostima možemo da dobijemo neke velike glasove, ali uloga stranaka nije samo da artikulišu interese određenih društvenih grupa, da samo dobiju neke glasove. Mi verujemo u ovu misiju, verujemo u to da ova ideja ima političku budućnost. Nadam se, a period za nama nam je dao za pravo, da će ovo biti sve jača i sve organizovanija i politička stranka, ali i politička opcija – rekao je Ljajić.

Mi verujemo, dodao je Ljajić, da je to najbolje za građane ove zemlje, „zato što su to elementarne, pre svega ljudske, vrednosti“.

– Verujem više u ljudske, nego u političke ili bilo koje druge vrednosti, verujem da većina ljudi u to veruje. Mi hoćemo da vratimo i ljudskost, i humanost, i plemenitost i u politiku i u javni prostor. Pogledajte kakav je naš javni prostor nažalost, zagađeniji nego što je vazduh zagađen. Uđite na društvene mreže – da se uplašite od količine mržnje koja se tamo emituje. Ne možemo na tu mržnju da odgovaramo nikakvom mržnjom, već ignoracijom i promovisanjem ovih, pre svega ljudskih, vrednosti. Ako na tome budemo gradili i karakter i identitet stranke, siguran sam u njen uspeh – podvukao je predsednik SDPS-a.

On je istakao da su predstojeći izbori prvi cilj koji očekuje stranku za nekoliko meseci.

– Verujem da to jeste dodatni razlog da budemo organizovaniji, energičniji, da sa više strasti, energije i volje uđemo u ovaj proces. Želim da zaradimo svaki osvojeni mandat. Želim da opravdamo svaku funkciju koju dobijemo posle tih izbora, a to se može samo jednim teškim, napornim radom. Ovi izbori jesu važni, jer posle ovih izbora onaj ko ostane van parlamenta, ona stranka koja ostane ispod cenzusa, više nema nikakvu političku budućnost, to je kraj za te političke stranke. S druge strane, važno nam je da sa koalicijom sa kojom smo do sada nastupali, nastavimo ono što smo započeli – krupne, teške reforme, ali i da nastavimo da menjamo Srbiju nabolje. U tom pogledu, sigurno ćemo se viđati i želim da dođemo do svakog i najmanjeg mesta u zemlji i razgovaramo sa ljudima – istakao je Ljajić.

indeksonline.rs